Schotland forum

Leven in Schotland => Werken in Schotland => Topic gestart door: Sandra op 17 aug 2012, 11:07

Titel: Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 17 aug 2012, 11:07
Hallo,

Zijn hier mensen die ervaring hebben met bedrijven in Nederland die werven voor vacatures in Schotland? Ik heb op internet al gezocht en Manpower en Adecco gevonden maar misschien zijn er nog wel meer.

Ik zou heel graag die kant op gaan en zal dan dus moeten werken (ben nog te jong om met pensioen te gaan en te arm om te gaan rentenieren  :laughing7: :laughing7:) maar ben een beetje huiverig om alles zelf te moeten regelen. Zeker ook omdat ik geen partner heb en er dus alleen voor zal staan (is ook wel weer een voordeel in een bepaald opzicht maar in dit dus niet).

Bovendien krijg je dan toch een beetje "het kip en het ei-verhaal" zoals ik hier ergens gelezen heb omdat je voor een baan een huis moet hebben en om een huis te kunnen huren moet je een inkomen hebben (als ik het goed begrepen heb tenminste).

Ook zou ik graag eens lezen hoe andere mensen hier dat gedaan hebben die nu in Schotland wonen (geloof tenminste niet dat het allemaal gepensioneerden zijn!  :laughing8: :laughing8: :laughing8:)
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: skye op 17 aug 2012, 12:44
Haha, volgens mij zit er geen enkele rentenier bij. Vraag anders Eaglehart eens, die zit er nog niet zo lang, in de buurt van Glasgow. Psychogoogje zit daar ook. Vraag ook eens naar hun ervaringen. Hoe zit dat voor jou, heb je een rijbewijs, zo ja  kun je e een auto veroorloven   meteen. Ga je je kinderen niet missen, je woont toch wel meteen ver weg, reizen kost tijd en geld.  Heb je er aan gedacht hoe het in de winter kan zijn. Vakantie is leuk maar dan kijk je wel heel anders tegem dingen aan.

Niet om je te ontmoedigen hoor, maar meer om je te realiseren wat het inhoudt.
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Bute op 17 aug 2012, 12:51
Hoi Sandra,  denk niet dat je voor een baan een huis moet hebben............. Sommige werk-gevers helpen je daar misschien bij?
Een huis prive huren kan iedereen hoor, dus als je een inkomenhebt is dat geen probleem.

Ik was op vakantie bij kennisen en "vergeten" weer terug naar Nederland te gaan, dat was 25 jaar geleden, jouw situatie ligt dus wel even anders.  Wel altijd woning-ruimte kunnen vinden!

Misschien kan Andrea je wat tips geven?..............
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 17 aug 2012, 13:13
Bedankt voor jullie reacties Skye en Bute.

Ik heb wel een rijbewijs maar kan me niet meteen een auto veroorloven. Zit op dit moment in de WW (vandaar ook het idee om aan de overkant van de Noordzee te kijken) en doe eigenlijk alles om aan werk te komen. En aangezien ik Schotland een geweldig land vind, kan ik wellicht twee dingen combineren.

Maar je hebt wel gelijk Skye dat je op vakantie heel anders tegen dingen aankijkt als in het gewone leven, zeker ook omdat ik de twee recente reizen (vorig jaar en dit jaar) met georganiseerde reizen meegeweest ben en dus alles voor mij geregeld was. En op een gegeven moment wordt alles toch min of meer gewoon en dan zit je daar inderdaad alleen.

Ik weet ook helemaal niet wat verstandig is...............hier een goede baan zoeken zodat ik regelmatig naar Schotland op vakantie kan................of toch de sprong wagen en daar gaan werken.

Mijn ouders wonen zelf in Spanje en die mis ik niet (tenminste niet zodanig dat het hinderlijk is  ;)) dus ik denk dat het met de kinderen ook wel mee zal vallen. Bovendien zijn er tegenwoordig zoveel manieren om contact met elkaar te houden. Natuurlijk is dat anders dan live-contact en elkaar echt aan kunnen raken maar ze zijn al zo groot (20, 19 en 17 en die van 17 woont bij zijn vader) dat ik daar eigenlijk niet meer voor in Nederland wil blijven.

En Bute..........ik heb dus geen inkomen als ik naar Schotland zou komen, dus prive een huis huren zal niet lukken vandaar ook de hoop dat werkgevers (vanuit Nederland) me daarmee zouden helpen. Ik zag eergisteren een vacature van Manpower waarin dus alles samen met je geregeld zou worden (geen idee hoe oud die vacature overigens was) dus dat zou geweldig zijn.

Overigens ben ik nog steeds geïnteresseerd in ervaringen van andere mensen die daar al wonen (zowel positieve als negatieve) om me te helpen zo een juiste afweging te kunnen maken.

Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Fiona op 17 aug 2012, 21:24
Ha Sandra,

Gelukkig kan ik je nu misschien wat op weg helpen, na mijn kritische post in een ander topic  :wave:

Ik ben onlangs op banenjacht geweest, nadat ik na 10 jaar trouwe dienst onslagen werd  :sad1:

Er zijn inderdaad wel banen voor Nederlanders, veelal call centers, maar ook wel Customer Service banen bij een bedrijf.
Zelf werk ik nu voor de  Pearle en Eyewish thuisbezorgservice van contactlenzen. Die mensen hebben dus geen idee dat ze naar Schotland bellen  :laughing7: Toen ik banenjacht ging stond IBM in Greenock ook weer op het lijstje, inderdaad daar werken Eagleheart en zijn vriendin. Het voordeel van IBM is inderdaad dat ze de overtocht betalen en helpen met huisvesting zoeken, maar daarmee  verplicht je je wel om 1,5 jaar voor ze te werken en dat blijken de meeste mensen toch wel erg lang te vinden. Maar het is een ingang, er werken wel 50-60 Nederlanders, maar ook een hoog verloop.

Bij de agencies vroegen ze me allemaal of ik ook in Edinburgh wilde gaan werken, daar schijnt veel werk te zijn maar dat was me wat te ver weg, wij wonen in Glasgow. Maar is dus wel werk, kijk maar eens op s1jobs.com en typ dan Dutch in. Ik heb het net even gedaan en er komen heel veel banen op, maar het blijken veelal dezelfde banen aangeboden door de verschillende agencies.

Succes !Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 17 aug 2012, 22:13
Dank je wel Andrea voor je reactie hier en maak je niet druk om je kritische post op het andere topic. Ook dat mag gezegd worden toch? Als we elkaar hier alleen maar naar de mond mogen praten, zou ik het hier niet lang volhouden denk ik.

Ik zal eens naar de site kijken die je noemt en IBM bij Greenock ben ik inderdaad ook al eens tegengekomen dus misschien dat daar weer wat te vinden is.

Ik houd jullie op de hoogte!
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: psychogoogje op 18 aug 2012, 21:47
Hoi Sandra!
Na alle andere verhalen, zal ik ook even kort mijn verhaal (en mening) neerzetten  :tongue3:

Ik ben anderhalf jaar geleden naar Glasgow verhuisd nadat mijn vriend met een PhD aan de universiteit van Strathclyde begon. Ik had het geluk dat ik nog werk kon doen voor mijn oude werkgever, want het heeft best een tijdje geduurd voor ik een baan had. Uiteindelijk heb ik via een recruitment agency vertaalwerk gedaan bij een computerbedrijf. Hoewel het werk wel leuk was hebben ze mij (en 40 anderen) van de één op de andere dag op straat gezet. Dat is wel het nadeel van uitzendwerk, ze zijn je niets verplicht.
Gelukkig had mijn vriend een vast inkomen, maar als je in je eentje hierheen komt heb je toch wat meer zekerheid nodig.
Sinds december vorig jaar werk ik nu in de gehandicaptenzorg, het veld waar ik in NL ook werkzaam was.
Hoewel ik het er naar mijn zin heb, is het een zeer karig inkomen en ik m'n eentje zou ik er waarschijnlijk met heel veel moeite van rond komen. (ik heb een contract voor 30 uur per week en verdien hier zo'n 700 pond per maand mee)
Afhankelijk naar wat voor soort werk je wilt doen, zou ik in jouw situatie op IBM inzetten, of een andere werkgever die ervaring heeft met mensen uit het buitenland en die je de zekerheid geeft van een vast contract. Het is toch zonde als je binnen een paar maanden weer terug moet. En ook al moet je je voor anderhalf jaar vastleggen, dat geeft je wel de tijd een netwerk op te bouwen en ik kan je uit eigen ervaring vertellen: voor je het weet ben je anderhalf jaar verder!
groetjes
 Janna
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 18 aug 2012, 22:21
Hallo Janna,

Dank je wel voor je reactie. Ik heb even gerekend en 700 pond zou ongeveer 889 euro zijn, nou daar kan ik denk ik niet van rondkomen als de levensstandaard daar ongeveer hetzelfde ligt als hier (en dat heb ik ergens gelezen hier). Geen idee wat de huren in Schotland doen maar als ik me bedenk dat ik hier ruim 600 euro betaal voor mijn huis...............gaat dat dus niet lukken.

Ik heb van de week manpower benaderd en die zouden mijn gegevens doorsturen naar de juiste afdeling (manpower bemiddelt o.a. bij IBM) dus daar ben ik nog in afwachting van. Soort werk is ook nog een probleem want ik heb wel diploma's op het gebied van financiële administratie (loonadministratie en boekhouding) maar geen ervaring en dat is hier in ieder geval een probleem en als ik lees dat in Schotland de werkloosheid ook best hoog is, zou het daar ook weleens een probleem kunnen zijn.

Bovendien ben ik gewoon huiverig voor het feit dat, als ik niet via een nederlands bedrijf naar Schotland kan, ik alles zelf moet regelen en dat alleen vind ik teveel van het goede. Het is natuurlijk niet niks en om dat dan allemaal in je uppie te moeten regelen................

Mezelf voor 1,5 jaar vastleggen vind ik geen probleem, als ik ga zou het toch voor langere tijd zijn (hopelijk) dus dat is het probleem niet.

Kortom............ik wacht maar af wat Manpower te bieden heeft als zij contact opnemen en anders heb ik in ieder geval deze week 2 sollicitatiegesprekken hier in Nederland.
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Fiona op 19 aug 2012, 00:02
Het allerbelangrijkste bij IBM is dat je Nederlands kunt spreken, lezen en schrijven: daarom werven ze ook in Nederland  :laughing7:
De rest is te leren. Je mag wel binnen 1,5 jaar weg, maar dan betaal je (een gedeelte van ?) de kosten die IBM voor je gemaakt heeft terug. Ik weet van een paar Nl-ers dat ze er al jaaaaren werken, maar die zijn inmiddels aardig opgeklommen  :icon_thumleft:
Spannend  :wave:
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 19 aug 2012, 11:03
Het allerbelangrijkste bij IBM is dat je Nederlands kunt spreken, lezen en schrijven:

Nou ik denk dat dat nog wel gaat lukken Andrea  :laughing8: :laughing8: :laughing8:

Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Bute op 19 aug 2012, 12:29
Kortom............ik wacht maar af wat Manpower te bieden heeft als zij contact opnemen en anders heb ik in ieder geval deze week 2 sollicitatiegesprekken hier in Nederland.

Succes, Sandra!!
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 19 aug 2012, 12:44
Heb zitten googlen op Greenock Scotland IBM en kwam op een blog van een meisje dat daar gewerkt heeft in 2005. Gelukkig had zij op haar blog een link staan naar de internationale site van Manpower gevestigd in Engeland/Schotland. Een heel verhaal over wat je bij IBM kan doen en ik heb daar mijn gegevens achtergelaten!!!!!!!!!!! Spannend!!

Ik ga er voor nu van tussen, ben vanavond pas weer terug maar houd jullie in ieder geval op de hoogte!
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 19 aug 2012, 20:45
Shit, emailadres is niet correct. Ben dus weer even ver als vanmorgen.
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Fiona op 19 aug 2012, 21:07
Sandra, stuur Eagleheart even een PMemmetje, misschien kan hij je helpen.
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 19 aug 2012, 21:37
O Andrea dat is ook een goed idee. Ik wist dat hier iemand zat die daar meer van wist maar ik wist de naam niet meer !!!! Ik ga hem meteen even een pm sturen.

Ondertussen heb ik ook een hopelijk wel werkend emailadres van Manpower in Greenock gevonden dus wie weet.............
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: psychogoogje op 20 aug 2012, 11:01
Hou ons op de hoogte!
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 20 aug 2012, 11:34
Dat doe ik zeker Psychogoogje. Krijg er steeds meer zin in hoewel het de vraag zal zijn of ik alles hier kan regelen. Zo wonen er nu nog twee kinderen bij mij in huis en die zal ik toch niet dakloos achter kunnen laten  :laughing7: :laughing7: maar komt tijd komt raad zeg ik altijd maar en ik ga me nog niet druk (proberen te) maken over dingen die nog niet spelen. Eerst maar eens zien dat er reactie vanuit Schotland komt.....
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 20 aug 2012, 13:57
JA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Bericht vanuit Schotland en is er een vacature!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ze vragen alleen om een c.v. (uiteraard) dus dat ga ik nu vertalen. Zijn er hier mensen die mij op hele korte termijn kunnen helpen met het nakijken ervan???

Ik ben zo blij he!!!!!!!!!!
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Mieke op 20 aug 2012, 14:04
Goed zeg!!!

Ben je er nog wel op de meeting?  :hypocriet
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 20 aug 2012, 14:42
Daar ga ik toch wel even vanuit Marieke. Zo snel zal het allemaal niet gaan en bovendien moet ik hier nog twee meiden onder dak zien te krijgen voordat ik weg kan dus zo heel snel zal alles niet geregeld zijn.
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Bute op 20 aug 2012, 14:55
Ooooooohhhhhhhhh, wat spannend, Sandra  :hello2: :hello2:
(kan je helaas niet helpen met CV,  :icon_scratch: geen ervaring in, omdat ik al 17 jaar bij NHS werk, en dus al heel lang niet meer heb hoeven solliciteren  :-\ )

Ik zal voor je duimen!  :icon_thumleft:
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 20 aug 2012, 16:23
Dank je wel Bute.

Overigens heb ik ondertussen ook reactie van Eagleheart gekregen dus ik ben "bang" dat het er nu echt van gaat komen  :hello2: :hello2: :hello2: :hello2: :hello2:
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: eefkepeefke op 20 aug 2012, 16:31
Sandra, ik ben vertaler en wil je cv best even nakijken...

Gr. Eef
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 20 aug 2012, 16:42
O dat zou heel fijn zijn eefkepeefke. Kan je me (eventueel via pm) even je emailadres sturen?
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Fiona op 20 aug 2012, 18:19
Oh wat leuk ! Ik wil je ook nog wel even mij CV sturen, bij mij heeft een agency ernaar gekeken om het aan Schotse "eisen/ gewoontes" te laten voldoen. Een geboortedatum hoeft er hier niet op  :icon_thumleft:, maar ze komen er met een beetje rekenen toch wel achter  :laughing7:
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 20 aug 2012, 19:10
Ook al een goed idee Andrea. Ik zal je mijn emailadres even pm-en dan kan je hem opsturen.

Overigens heb ik vanavond tijdens het eten een gesprek met mijn meiden over mijn "schotland-avontuur" gehad en die zijn er nog niet onverdeeld gelukkig mee. Kan me wel iets bij voorstellen want zij wonen nog bij mij en er zal voor hen dus ook een heleboel veranderen. Ga nu maar eens even wat informaties bij de Woningbouwstichting (qua huisvesting voor de meiden) en het UWV (betreffende mijn WW-uitkering) inwinnen.
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Jessy op 20 aug 2012, 20:00
Sandra ,wat spannend allemaal ! Succes  :icon_thumleft:

Komen de meisjes nadien , ingeval je aan de slag kan ginds ?
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 20 aug 2012, 20:35
Nee de meisjes gaan zeer zeker NIET mee. Hebben hier hun studie en hun vriendjes en willen gewoon niet naar Schotland. (Kan ik me natuurlijk niets bij voorstellen  :laughing7: :laughing7: :laughing7:). En dat is eigenlijk ook meteen het probleem.

Ze wonen nu dus bij mij in huis en vinden eigenlijk dat ik maar moet wachten totdat zij allebei het huis uit zijn. (Ze zijn nu 20 en 19). Ik snap dat ergens wel maar van de andere kant doet er zich NU een gelegenheid voor om naar Schotland te gaan, heb ik nu geen werk en wil ik gewoon heel graag die kant op.

Ze roepen beiden dat ze in ieder geval geen jaren meer thuis willen blijven wonen maar in hun ogen "dwing" ik ze nu om overhaast beslissingen te nemen die ze anders op hun gemakje hadden kunnen nemen. En ik zeg dus dat ik mijn eigen leven lang genoeg voor hen in de koelkast gezet heb en dat ik nu voor mezelf mag kiezen.

Natuurlijk laat ik ze niet dakloos achter. Als blijkt dat er met de woningbouwvereniging waar ik mijn huis van huur echt helemaal niets te regelen is waardoor zij op zichzelf kunnen gaan wonen, of een andere mogelijkheid zodat zij in ieder geval zelfstandig kunnen wonen, ga ik natuurlijk niet.

Ach voorlopig heb ik net bij de woningbouwvereniging geïnformeerd wat er met hen gebeurd zo gauw ik vertrek (als enige huurder van dit pand) en dat is even afwachten. Ik snap ook wel dat het moeilijk voor ze is, maar ik heb lang genoeg voor hen gezorgd en als zij morgen iets anders vinden denken ze ook niet aan hun mamma die alleen achterblijft.

In ieder geval ziet het er voor mijn WW niet slecht uit, als ik werkloos wordt in Schotland en daar blijf, tellen de gewerkte jaren in Nederland mee, als ik werkloos wordt in Schotland en ik kom terug naar Nederland tellen de gewerkte jaren in Schotland mee, dus daar kan ik mezelf in ieder geval niet mee in de vingers snijden.

Nu nog een oplossing voor de woongelegenheid van de meiden..............

Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Màiri op 21 aug 2012, 10:57
Ze wonen nu dus bij mij in huis en vinden eigenlijk dat ik maar moet wachten totdat zij allebei het huis uit zijn. (Ze zijn nu 20 en 19). (...) En ik zeg dus dat ik mijn eigen leven lang genoeg voor hen in de koelkast gezet heb en dat ik nu voor mezelf mag kiezen. (...) maar ik heb lang genoeg voor hen gezorgd

Sandra, mag ik even heel eerlijk zijn? Ik was op mijn 20ste er nog lang niet aan toe om zelfstandig te wonen! Ik kon dat pas toen ik bijna 25 was. Eerder was ik er simpelweg nog niet klaar voor. Natuurlijk is dit voor iedereen persoonlijk, maar je kunt niet zomaar je kinderen aan de kant schuiven omdat jij persé in Schotland wilt gaan wonen. Ik snap dat het moeilijk is zonder werk, maar ik weet zeker dat je over een jaar of vijf alsnog wel werk zult kunnen vinden in het land van je dromen. Emigreren is niet zomaar iets, je laat alles achter. En ook al is het niet zover van Nederland, als je kinderen problemen hebben ben je niet even binnen handbereik om ze uit de brand te helpen of een knuffel te geven. Ik ben het met je dochters eens als zij zeggen dat ze zich op deze manier gedwongen voelen uit huis te gaan, ipv dat ze uit zichzelf kunnen gaan als ze er klaar voor zijn. Op deze manier kan het hun veel persoonlijke schade aanrichten en dat blijf je je leven lang met je meedragen. Ik moet er niet aan denken dat mijn moeder tegen mij zou zeggen dat ik maar op moest hoepelen en zeggen dat ze lang genoeg voor mij heeft gezorgd, omdat zij liever wil emigreren. Al helemaal niet op die leeftijd. Bij mij was de leeftijd van 20 jaar enorm heftig. Er veranderden allerlei dingen in mijn leven, ik moest belangrijke keuzes gaan maken, ik werd volwassener, etc. Ik heb echt een lastige tijd gehad en ook die jaren daarna. Ik ben nu pas een beetje in balans, en ik wordt deze week 26 jaar.

Naar mijn mening moeten ouders voor hun kinderen zorgen tot het einde. Totdat zij er zelf klaar voor zijn om zelfstandig te worden. Bij de een is dat eerder dan de ander, maar je moet er gewoon zijn voor je kinderen. Je hebt er tenslotte zelf ooit voor gekozen.
Dat is zoals ik er tegen aankijk.

Sorry als ik nu heel bot overkom, dat is ook weer niet de bedoeling en ik ken natuurlijk je dochters niet, maar dit moest mij toch even van het hart. Ik wil alleen maar zeggen: Schotland loopt niet weg, je kinderen wel.


Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Fiona op 21 aug 2012, 11:15
Ik heb ook over jouw bericht m.b.t. je dochters nagedacht en wel als moeder van nog 2 thuiswonende kinderen (20 en 22) :icon_thumleft:
Ik onderstreep Mairi's betoog helemaal. Al blijft er in jouw situatie wel een vader (?) in de buurt wonen.
Sterkte met de beslissing  :wave:
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: McHenk op 21 aug 2012, 12:30
....geloof tenminste niet dat het allemaal gepensioneerden zijn!  :laughing8: :laughing8: :laughing8:)

Helaas niet Sandra...  :crybaby2:  !!!

Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: McHenk op 21 aug 2012, 12:31
Ze wonen nu dus bij mij in huis en vinden eigenlijk dat ik maar moet wachten totdat zij allebei het huis uit zijn. (Ze zijn nu 20 en 19).

Hoog tijd dat ze op eigen benen gaan staan  :laughing7: !!!

Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 21 aug 2012, 13:17
Màiri,

Je hebt helemaal gelijk echt waar. En je komt niet bot over, alleen maar bezorgd voor een paar mede-mensen. Trouwens, als ik geen reacties op mijn verhaal wil krijgen, vind ik zelf dat ik het niet hier neer moet zetten.....

Alleen zijn mijn kinderen alletwee al bezig met op zichzelf gaan wonen, (vandaar dus mijn opmerking dat ik lang genoeg voor ze gezorgd heb, dat geven ze zelf min of meer al aan hierdoor) alleen gaat het nu misschien even net wat sneller. Maar...................laat ik 1 ding voorop stellen:

Als ik ook maar even het gevoel krijg dat, nadat we er alles aan gedaan hebben om hun beiden goed achter te laten en zij zelf ook meegewerkt hebben, zij er niet aan toezijn ga ik NIET.

Natuurlijk heb ik voor mijn kinderen gekozen en heb ik de verplichting ze te verzorgen tot het eind alleen dit eind zit er voor hen al aan te komen. En ik zou het echt heel jammer vinden als ik nu deze kans laat lopen en over 1 maand gaan zij alletwee het huis uit. En die kans zit er echt wel in. En zeker de jongste dochter is heel goed in emotionele chantage en alleen maar in haar eigen straatje denken, en daar pas ik wel een beetje voor.

En zoals Andrea aangeeft............er blijft een vader in de buurt wonen en ook mijn zus en zwager wonen heel dichtbij en daar kunnen ze altijd terecht. (En Opa en Oma die zelf nog heel jong zijn als ze in Nederland zijn) Natuurlijk zullen ze me wel eens missen en ik hen maar dat gebeurd ook als ze op kamers wonen. En Schotland is qua reistijd niet eens zo veel verder dan Groningen hoor. (Misschien nog wel dichterbij als je met de trein moet en puur de reistijd rekent  :))

Zondag is toevallig mijn zoon jarig (ja die heb ik ook nog een maar woont bij zijn vader  :icon_thumleft:) dus dan komen mijn ouders, zus en zwager zo wie zo hierheen en zal hier uiteraard zeker over gesproken gaan worden.

Maar jullie hebben ook gelijk als jullie zeggen dat Schotland niet wegloopt en mijn kinderen misschien wel. Van Eagleheart heb ik begrepen dat Manpower/IBM regelmatig mensen zoekt dus misschien laat ik deze kans wel voorbij gaan en pak ik de volgende (het kwam alleen nu zo mooi uit omdat ik nu ook geen werk heb!)
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Jessy op 21 aug 2012, 14:05
Schotland is idd niet zo ver ,maar ik zou het dagelijkse / wekelijkse  contact heel erg missen,  .Als ze zelf zouden beslissen om ergens anders te gaan wonen ,zouden we het beiden moeilijk hebben met die beslissing .We zien /horen elkaar nog dagelijks en mijn dochter woont nu klein jaartje samen .
Zoon woont nog thuis , die denkt er nog niet aan om te vertrekken .  :laughing8:
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Fiona op 21 aug 2012, 18:14
Citaat van: McHenk
Hoog tijd dat ze op eigen benen gaan staan  :laughing7: !!!


Ja maar daar hangt wel een prijskaartje aan  :evil5:. Hier nu een net afgestudeerde dochter met een tijdelijke baan ( 3 mnd) , ze wil graag op zichzelf, maar dat is financieel dus nog niet mogelijk  :crybaby2:
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: skye op 21 aug 2012, 20:10
ik wil ook  graag zeggen, denk goed na voordat je besluit. Ik heb een beetje het idee dat je nu een beetje overhaast te werk gaat. Ik snap ook wel dat het een goede tijd zou zijn nu je werkeloos bent in NL. Maar emigreren is wel even iets heel anders dan op vakantie naar Schotland. En je meiden zijn dan misschien alwel groot, en toch al wel bezig om op zichzelf te gaan wonen, ik kan me ook wel voorstellen dat ze zich een beetje voor het blok gezet voelen. Niet alleen met het huis uit "moeten", maar zij raken ook op een bepaalde manier hun moeder kwijt. Nu hoef je ook niet eeuwig voor hun in de buurt te blijven vind ik, op een gegeven moment moeten ze inderdaad op eigen benen gaan staan. Maar voor hun zal het nu ook voelen als een stroomversnelling.
Oke, Sshotland is niet ver weg,  maar ik zou het toch niet willen vergelijken met met de trein naar Groningen, vind het qua tijd toch wel een langere reis, de trein naar Groningen gaat toch wat vaker en kost een stukje minder.

wij hebben een jaar of tien geleden ook zitten denken aan emigreren naar Zweden, een ander favoriet vakantieland van ons, maar na uitvoerige speurtochten en infromatiewinning op internet hebben wij besloten dat Zweden leuk was als vakantieland, maar toch niet om te wonen.
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 21 aug 2012, 23:15
Ik ga ook goed nadenken voordat ik daadwerkelijk beslis om het vliegtuig te pakken.

Net weer een heel gesprek met de meiden gehad en het bleek dat die zich (onbedoeld door mij) vandaag alletwee heel druk gemaakt hadden. Logisch natuurlijk, misschien had ik achteraf gezien beter mijn verhaal voor me kunnen houden voordat ik alles wist wat ik moet weten. Maar ja, ik ben ook maar eens mens en was zo vol van mijn verhaal........... :hello2: :hello2: :hello2: Blijkt nu dat ze financieel gewoon niet zelfstandig kunnen wonen dus of de woningbouwvereniging moet iets voor ons kunnen doen of mijn ouders/zus/zwager moeten nog een optie hebben en anders gaat het niet door.

Ik vind het dus echt heel vervelend voor ze dat ze zich zo druk gemaakt hebben vandaag en heb ze nogmaals op het hart gedrukt dat ik echt NIET wegga, voordat ik zeker weet dat alles helemaal goed geregeld is. En niet alleen met hen maar ook voor mezelf. Ik moet voor mezelf bijv. ook nog uitzoeken of ik echt alle schepen me achter wil verbranden of dat ik toch een mogelijkheid voor terugkomst naar Nederland open wil houden. Dat is dan niet zozeer vanwege woonruimte maar bijv. wel voor de inboedel. Alles meenemen kan niet (ik kan geen inboedel voor een heel huis in een appartement "proppen") maar wil ik alles verkopen, of een gedeelte meenemen en een gedeelte verkopen of opslaan of alles opslaan.............dat zijn dingen waar ik voor mezelf ook over na moet denken.

Ik geloof dat ik de meiden nu wel gerust heb kunnen stellen (dat hoop ik in ieder geval) en morgen ga ik langs de woningbouwvereniging. Kijken of dit huis onderverhuurd mag worden, of zij iets kunnen doen aan woonruimte voor de meiden als ik hier wegga en hoe het zit met mijn inschrijving in het geval ik weg ga. Als dat allemaal niets wordt (waar ik voorzichtigheidshalve wel vanuit ga), KAN ik gewoon niet naar Schotland vertrekken tenzij mijn ouders of zus/zwager zondag nog een optie hebben waar we niet aan gedacht hebben..........

En ik kan me voorstellen dat mensen hier denken dat ik overhaast te werk ga, dat zou ik denk ik zelf ook denken als ik mijn berichten zou lezen maar ik denk echt wel goed na hoor. En ik heb uit de informatie die ik op internet gevonden heb EN van Eagleheart begrepen dat IBM regelmatig mensen zoekt en Schotland zelf loopt ook niet weg dus ooit (maar voor 90% zeker niet nu) komt het er van!  :icon_thumleft: :icon_thumleft: :icon_thumleft:

En Eagleheart gaf ook al aan dat als er nu geen vacatures zouden zijn ik op een wachtlijst voor toekomstige vacatures geplaatst zou worden, nou daar kan ik neem ik aan ook om vragen. En dan bellen ze maar als er weer een vacature is en kijk ik dan of het beter past............
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Wilma op 22 aug 2012, 09:18
Poeh Sandra dat is niet niets allemaal. Ik heb het een paar dagen laten bezinken  en wil toch even reageren. Hoewel mijn situatie anders was ben ik ook enigszins 'gedwongen' om op mijn 16e! uit huis te gaan. Mijn moeder was er niet voor mij, met mijn vader had ik geen contact. Ik had een enorm stel lieve mensen om mij heen die mij goed begeleid en geholpen hebben en ik ben er absoluut niet minder van geworden.  19 en 20 vind ik zelf niet te jong om al zelfstandig te gaan wonen. Mijn oudste was ook 18 toen ze ruim 200 km verderop ging studeren. We hebben nog steeds intensief contact via pc/mobiel en dat is erg leuk. Tuurlijk is het heel vervelend als er iets (ergs) is dat je er niet zo snel bij kan zijn etc. Heb ik echt wel meegemaakt hoor. Als de situatie anders is, en er is een mogelijkheid dat de kinderen lekker lang bij je kunnen wonen en rustig kunnen wennen aan het idee is dat natuurlijk het mooist. Maar als het voor jou voelt dat dit is wat je wilt, er is een goede oplossing door hulp van anderen, ga er dan voor.
Vooral omdat je zegt dat jouw kinderen toch plannen hadden om binnenkort te vertrekken. Ik vind het niet egoïstisch als je voor jezelf kiest, want je denkt goed om je kinderen en zoekt goede oplossingen en zoals je zelf zegt, als ze er niet zijn, dan ga je niet.
Ik heb zelf ook met de gedachten gespeeld om naar Schotland te emigreren, maar bij veel uitzoeken en lezen, vond ik het zelf toch heel wat om hier alles achter te laten (familie, vrienden, huis). Deze banen worden zeker vaker aangeboden, dus je hebt de tijd om alles goed te overzien en te bedenken wat alle consequenties zijn. Succes met deze (best wel pittige) beslissing.
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Erwin op 22 aug 2012, 10:32
Lees met veel intresse en verbijstering jouw emigratieplannen. Het lijkt wel of je wil vluchten uit een situatie en dat je kinderen maar flexibel genoeg moeten zijn om dit te aanvaarden. Alleen de opmerking "En zeker de jongste dochter is heel goed in emotionele chantage en alleen maar in haar eigen straatje denken, en daar pas ik wel een beetje voor." komt bij mij wel erg hard over...
Bedenk wel dat je kinderen al een vreselijke tijd hebben moeten doormaken bij jullie scheiding. Ze zijn als broer en zussen al uit elkaar gerukt en hebben hun vader niet meer bij de hand. Nu wordt ook nog hun moeder van hun afgenomen. Zij zullen denken 'wat hebben WIJ fout gedaan en is het onze schuld.' Houden ze nog wel van ons, zijn we wel gewenst, etc, etc, etc,
Dat je jongste een beetje ,laat ik noemen, opstandig is kan ik me voorstellen. Het is ook niet niks waar ze mee geconfronteerd wordt.

Emigreren is mooi en is je van harte gegund, maar ga a.u.b. goed voorbereid op weg en ik zou wachten tot de meiden (EN JE ZOON) op een leeftijd zijn zodat ze zich zelfstandig (of met een partner) kunnen redden.

Success...Erwin

 
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Bram op 22 aug 2012, 13:29
Nogal ehm ... pittige reacties hier, Sandra. Wat denk je, zou dat (ook) kunnen komen door de voortvarendheid waarmee je te werk gaat? Je eerste bericht (http://www.schotlandforum.nl/index.php/topic,6613.msg108345.html#msg108345) is minder dan een week geleden en sommige dingen lijken al bijna besloten te zijn, terwijl je -denk ik- in jouw beleving alleen nog maar aan het oriënteren bent. Misschien mede een gevolg van dat je nu misschien onbedoeld veel tijd hebt en veel informatie kunt vergaren.
Hoe dan ook, oriënteren kan nooit kwaad. Maar -als ik het zeggen mag- dan af en toe de bevindingen gedoseerd met betrokkenen delen en daarna de toekomstplannen eventueel wat bijsturen of even laten rusten.

Je hebt in ieder geval een mooi doel om na te streven. Succes!
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: McHenk op 22 aug 2012, 14:28
Ja maar daar hangt wel een prijskaartje aan  :evil5:. Hier nu een net afgestudeerde dochter met een tijdelijke baan ( 3 mnd) , ze wil graag op zichzelf, maar dat is financieel dus nog niet mogelijk  :crybaby2:

Da's inderdaad waar en waarschijnlijk is dat prijskaartje groter in verhouding tot inkomen dan een jaar of 20 geleden, toen ik op kamers ging. Het hangt er natuurlijk ook wel vanaf hoe je wilt gaan wonen en waarmee je genoegen wilt nemen. Mijn indruk is dat jongeren steeds minder met minder bereid zijn te doen. Ik woonde bijvoorbeeld tijdens mijn MBO opleiding al in een studentenhuis (IBB, Utrecht), vanaf een jaar of 18: kamertje van 12 vierkante meter en een keuken en twee badkamers die door minstens 12 personen werden gedeeld. Daarna een gehuurde zolderkamer terwijl ik in militaire dienst zat en daarna van tijdelijke baantjes via uitzendbureaus leefde. Toen een vaste baan in de detailhandel; in die tijd deelde ik een woonboot 3 anderen. Zijn dat soort dingen niet meer te doen voor jongeren tegenwoordig?

Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 22 aug 2012, 16:55
Nogal ehm ... pittige reacties hier, Sandra. Wat denk je, zou dat (ook) kunnen komen door de voortvarendheid waarmee je te werk gaat?

Dat weet ik nu wel zeker Bram, en inderdaad ben ik, in mijn beleving, me alleen nog maar aan het oriënteren maar denken de meiden en mijn omgeving dus dat mijn vliegtuig al geboekt is bij wijze van.

Ik heb ondertussen definitief besloten NIET te gaan, in ieder geval nu nog niet. Het is natuurlijk heel anders of je als kind zelf beslist om het huis uit te gaan of dat je MOET omdat je moeder weggaat. En..........ze studeren allebei nog en hebben inderdaad hun moeder nog wel harder nodig dan ik zelf nu denk. Bovendien redden ze het financieel niet om nu al op zichzelf te gaan (wist ik dus niet) en dat zou dan weer ten koste gaan van hun studie en dat is toch wat ook ik heel belangrijk vind, dat ze die goed af kunnen ronden.

En misschien komt het heel hard over wat ik over mijn jongste dochter zeg (nl. dat ze heel goed in emotionele chantage is en alleen maar in haar eigen straatje denkt) maar zo is ze wel. En de scheiding is al bijna 15 jaar geleden dus die hebben ze allebei ondertussen wel verwerkt maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik nu niet meer voor ze hoef te zorgen en geen verantwoordelijkheid meer voor ze heb. Maar goed............ de kogel is door de kerk en zolang ze nog thuis wonen, blijf ik in Nederland.

Ik ben in ieder geval wel een hoop wijzer geworden en ben lekker een paar dagen van de straat geweest  :). En alles wat ik nu uitgevonden en ontdekt heb, kan ik over een jaar of 2 als de kinderen klaar zijn met hun studie, weer gebruiken.

Ik wil iedereen hier echt heel erg bedanken voor hun input en het meedenken, het heeft me wel soms wel even een spiegel voorgehouden en dat is wel eens goed. En zoals er al vaker gezegd is hier..............Schotland loopt niet weg en deze banen worden wel vaker aangeboden dus mijn tijd komt nog wel (als de meiden goed onder dak zijn  :icon_thumleft:)

Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 22 aug 2012, 17:52
Zijn dat soort dingen niet meer te doen voor jongeren tegenwoordig?

Daar lijkt het wel op McHenk. Ik denk dat ze nog steeds denken dat de bomen tot in de hemel groeien en dat ze gewoon niet of heel sporadisch met minder genoegen nemen.
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: skye op 22 aug 2012, 18:03
Ik ben ook begonnen op een kamertje van 3 bij 4.
Daarna  een benedenwoninkje en toen ik 34 was een huisje met twee verdiepingen.  Tegenwoordig willen ze bijna allemaal meteen een koophuis met een tuin. ( en een auto, of zelfs twee, en verre reizne, en alle gadgets die er maar zijn.)

Ik moet wel zeggen dat er volgens mij vroeger ook wel meer aanbod aan betaalbare huurwoningen was, ik zie bij een paar jongere en toch niet zo veeleisende collega's dat zij daar wel tegenaan lopen.
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: skye op 22 aug 2012, 20:30
dus je hebt een besluit gemomen zie ik, dapper ook weer , want je zet toch wel ven een droom in de ijskast. Maar in de ijskastwil niet zeggen dat ie daar nooit uit kan :laughing7:

Miischien is hetslim om ook eens een keer naar Schotland te gaan in een ander seizoen als de zomer, met slechter weer, eens kijken wat voor beeld je dan krijgt, zal geheid weer anders zijn.

Wij dromen ook nog wel eens van verhuizen naar Schotland hoor, dat doe er wel meer hier op het forum, maar voorlopig blijft het nog even bij dromen. Je moet inderdaad maar werk zien te krijgen daar ( nou heeft mijn man zijn bedrijf daar een vestiging, dus dat biedt dan wel perspektieven), het gaat met kopen van huizen al heel anders, en nou hebben wij niet zo'n hele hechte band met de familie, met mijn ouders sowieso al niet, met mijn schoonouders dan meer, en mijn enige zus is vroeger ook naar Noorwegen geweest voor anderhalf jaar, dus die weet ook wat het is, met zwager en schoonzus en de nichtjes ook niet echt heel hecht, dus dat is voor ons niet een struikelblok bij een eventuele emigratie. Het is gewoon toch een hele stap.

Maar ik heb bij mijn favorieten op de pc wel een paar makellaarssites, dus ik droom ook wel eens lekker weg bij mooie huisjes, zag er laatst eentje aan het strand bij Clashnessie ( da's in de buurt van the old man of Storr
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Fiona op 22 aug 2012, 20:45
Zijn dat soort dingen niet meer te doen voor jongeren tegenwoordig?Als je geen vast inkomen hebt, houdt alles op................
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Fiona op 22 aug 2012, 20:47
 Tegenwoordig willen ze bijna allemaal meteen een koophuis met een tuin. ( en een auto, of zelfs twee, en verre reizne, en alle gadgets die er maar zijn.)


Dat geldt misschien voor Nederland, maar zeker niet voor Schotland ( voor zover ik het kan beoordelen) ................
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: skye op 22 aug 2012, 20:50
Als je geen vast inkomen hebt, houdt alles op................


dat is sowieso een waarheid als een koe Andrea, je moet wel geld hebben natuurlijk.
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Fiona op 22 aug 2012, 21:40
Nou Sandra, je bent in ieder geval een hoop wijzer geworden en "iedereen" weet nu dat je deze plannen hebt  :tongue3:

Maar ik geloof niet dat ik ergens gelezen heb waarom je nu precies naar Schotland wilt, wat trekt je aan, want ja een paar keer op vakantie geeft wel een beetje een gekleurd beeld. In mijn geval heb ik "ja" gezegd op de emigratie na 1 orienterings weekend in maart, maar de baan ( dus brood ) was er in ons geval al.
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 22 aug 2012, 22:29
Maar in de ijskastwil niet zeggen dat ie daar nooit uit kan :laughing7:

Dat klopt Skye en ik zelf denk nu dat die droom er inderdaad nog wel eens uitkomt maar dan inderdaad als het allemaal wat beter past.

Miischien is hetslim om ook eens een keer naar Schotland te gaan in een ander seizoen als de zomer, met slechter weer, eens kijken wat voor beeld je dan krijgt, zal geheid weer anders zijn.

Goede tip  :icon_thumleft: die ik inderdaad ook al van mijn moeder gekregen heb. Regen heb ik wel gehad in Schotland en dat vind ik niet erg want voor zover ik het meegemaakt heb, regent het daar niet gauw een hele dag of dagen achter elkaar (maar daar kan ik me dus ook nog in vergissen). Maar in de winter ben ik er nog nooit geweest en 't kan daar nog weleens heeeeeeel koud zijn heb ik gehoord en ik ben voorlopig toch wel afhankelijk van het openbaar vervoer dus dat is inderdaad ook iets wat ik moet ervaren.

Maar ik geloof niet dat ik ergens gelezen heb waarom je nu precies naar Schotland wilt, wat trekt je aan, want ja een paar keer op vakantie geeft wel een beetje een gekleurd beeld.

Dat heb ik ook nergens neergezet dus klopt dat je dat niet gelezen hebt. En eigenlijk vind ik dat ook heel moeilijk onder woorden te brengen, het is meer een gevoel. In ieder geval vanwege de mooie natuur, de rust, de uitgestrektheid en het avontuur eens iets anders te beleven. En dan is het klimaat voor mij heel gunstig want ik kan een avontuur als dit ook in bijv. Spanje beleven maar daar is het veel te warm voor mij.

En misschien romantiseer ik het allemaal wel te veel maar zoals hier al eens vaker gezegd is...........ik heb liever spijt van iets dat ik geprobeerd heb en dat het toch niet geweest is, dan dat ik spijt heb van iets dat ik nooit gedaan heb. Maar het moet natuurlijk wel alleen bij spijt blijven en geen grote brokken zijn (zoals bijv. een afgebroken studie van (één van) mijn kinderen).

Voorlopig wordt het dus toch gewoon druk gaan solliciteren in Nederland en hopelijk gauw werk vinden. Ondertussen kan ik dan lekker sparen voor eens een (korte) vakantie daar (in verschillende seizoenen!) en wat geld apart zetten voor als ik ooit weg wil gaan. Want je kan daar wel werk hebben en een gemeubileerde flat huren maar je zal misschien toch je inboedel op willen slaan of een gedeelte mee willen nemen en dat kost allemaal geld. (Helaas :laughing7: :laughing7:)
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: skye op 22 aug 2012, 22:55
Dat van dat het een gevoel is herken ik wel, mooie natuur, niet zo vol als in NL, aardige mensen maar vooral een soort thuiskomen als je er bent. Zeker voor the Cairngorms geldt dit voor mij omdat we daar vaak komen. Skye, ja dat is het ook, zeker sinds we er vorig jaar weer geweest zijn en daarvoor een paar jaar niet.
Edinburgh is ook een soort thuis, ook omdat we daar getrouwd zijn.
Titel: Re:Bedrijven in Nederland die werven voor Schotland
Bericht door: Sandra op 23 aug 2012, 09:08
maar vooral een soort thuiskomen als je er bent.

Ik had het niet beter kunnen verwoorden Skye!