Auteur Topic: Orkney eilanden of Isle of Sky?  (gelezen 3173 keer)

Everieke

 • Gast
Orkney eilanden of Isle of Sky?
« Gepost op: 01 feb 2020, 13:20 »
Dag allen,

Vorig jaar zijn we een week in Schotland geweest. We vinden het er prachtig en denken na over een tweede bezoek. Isle of Sky en ook de Orkney eilanden hebben we nog niet bezocht. Wat raden jullie aan? We zouden wederom een week rondreizen, waarschijnlijk met een huurauto.

Met een vriendelijke groet,
Everieke Henken

Offline Wittebeer

 • Schotland fan
 • Berichten: 406
 • Het gras bij de buren is altijd groener
Re: Orkney eilanden of Isle of Sky?
« Reactie #1 Gepost op: 02 feb 2020, 03:22 »
2 specialisten inzake Orkney zijn b.v. SnEm en Struner. Ik ben er nog nooit geweest dus ik kan daarop niet antwoorden. Die zullen ongetwijfeld Orkney adviseren. De weg er naar toe boven Inverness is ook de moeite waard hoor ik, die heb ik zelf wel gepland dit jaar.

Gelukkig zijn beide specialisten nog actief hier, hoop voor jullie dat ze snel ingelogd zijn.

Wat ik ervan begrijp is Orkney een stuk rustiger, geen bomen en daardoor een speciale natuur. En ook een andere sfeer. Niet de platgetrapte paden van Skye. Voor mij is Skye voorlopig goed genoeg. Ik zeg altijd Orkney is Schotland voor gevorderden maar dat is maar een kwinkslag.

SnEm

 • Gast
Re: Orkney eilanden of Isle of Sky?
« Reactie #2 Gepost op: 03 feb 2020, 08:33 »
Zoals Wittebeer het zegt, zijn dit zeeer uiteenlopende bestemmingen!
Skye is heel spectaculair, met de bergen, de adembenemende landschappen, de natuur, wild life, al de watervallen....maar het is er enorm druk, en tenzij je Skye buiten het seizoen kunt bezoeken zal het er overal heel druk zijn!

Orkney is inderdaad rustiger, misschien minder spectaculair, maar ook hier valt heel wat te beleven, hou je van het neolitische dan is Orkney echt een place to be!
Ik hou van Orkney voor de rust die ik hier kan vinden, het licht is er ook heel speciaal, zonsopgang en zonsondergang kunnen er prachtig zijn, tussen April en Aug zijn de Puffins er, op Westray is er een flinke kolonie, met geluk kun je Orca's en dolfijnen zien, flink goedkoper ook! Tijdens de zomer kan het er ook druk worden, wegens de cruise schepen en dagjes toeristen ma het blijft er gezellig!
Er zijn verschillende routes om er heen te geraken en allen zijn toch wel waow!!!

Mocht je vragen hebben, aarzel niet!!!

Offline Struner

 • Schotland fan
 • Berichten: 449
Re: Orkney of Isle of Skye?
« Reactie #3 Gepost op: 03 feb 2020, 14:20 »
Orkney natuurlijk! Waar de bomen in de luwte van de huizen groeien.  :aye Met de op een na grootste middeleeuwse kathedraal van Noorwegen. & zoals gezegd: vele ancient monuments. orkneyjar is hier een mooi webstek voor.
Skye ken ik ook wel hoor, maar dat is totaal iets anders. Daar heb ik vroeger in de heuvels gewandeld, ook mooi.
Als je een week naar Schotland gaat, kun je eigenlijk niet allebei doen, want dan ben je wel veel aan het autorijden. Orkney is vanaf Edinburgh al gauw een dag heen & een dag terug inclusief de boot.
Je kunt het beste gewoon naar Kirkwall vliegen (via Aberdeen, eventuuel via Edinburgh) & dan daar een auto huren. :laughing7:
Hoe dan ook, je kunt niet zonder vervoer, en om nu voor een paar dagen een auto mee te nemen??? Zo goedkoop is de boot nu ook weer niet.
Wat je ook kunt doen, is met de Pentland Lass vanaf John o’Groats naar Orkney gaan en dan een bustour maken: John o’Groats Ferry - maar misschien lijkt jullie dat we niks. Begint trouwens pas per 1 mei denk ik.
Boten:
Alfred: https://www.pentlandferries.co.uk/news.asp
Hamnavoe: https://www.northlinkferries.co.uk/
Vliegen met Loganair: https://www.loganair.co.uk/
& als je langer gaat & je hebt eigen vervoer, dan kun je ook een dag naar een ander eiland gaan, Hoy & Rousay komen dan het meest in aanmerking, allebei heel verschillend van Mainland, en ook van elkaar.
Boot moet je beslist boeken: http://orkneyferries.co.uk/

Veel plezier met de voorpret!

SnEm

 • Gast
Re: Orkney eilanden of Isle of Sky?
« Reactie #4 Gepost op: 03 feb 2020, 16:29 »
Misschien ook vermelden dat de reis met de Northlink Ferries vanuit Scrabster, mooier is dan via Pentland!
De overtocht via Scrabster duurt 1h30, is ook duurder maar comfortabele en vooral mooier, dan vaar je voor de Old Man of Hoy...
Met Pentland is het slechts 1uur varen!

Goed uitkijken, soms kun je dolfijnen zien...

Offline Wittebeer

 • Schotland fan
 • Berichten: 406
 • Het gras bij de buren is altijd groener
Re: Orkney eilanden of Isle of Sky?
« Reactie #5 Gepost op: 04 feb 2020, 04:38 »
Daar kan Everieke wel mee vooruit. En ik ook overigens, Orkney is zeker niet geschrapt in mijn voornemens maar de wereld is groot en soms maak je andere keuzes.

Waarom ik nog niet meteen naar Orkney ga is omdat me wellicht iets te stil lijkt en te klein. Tenminste voor een week. Ik ben geen natuurvorser (dolfijnen kan ik hier in Azie ook zien) en ook geen wandelaar dus ik blijf zelden onderweg lang op een plek. Al deze eigenschappen beïnvloeden je keuze. Everieke kent de eigenschappen van haar zelf het beste.

Om een voorbeeld te geven. We waren een keer op Islay voor de whisky (daarvoor moet je daar zijn, tenminste voor peated) en dan ben je zo op het naastgelegen Jura. Heel mooi eiland maar 1 weg en weinig te doen. Ideaal voor rustzoekers maar na een volle dag had ik het daar wel gezien. Sommigen kunnen er wel dagen blijven.

Qua oppervlakte in totaal zijn de Orkneys niet veel kleiner dan Skye, maar wel verdeeld over een paar eilanden. Die zijn dan verschillend volgens Struner dat geeft dan wat meer ruimte.

SnEm

 • Gast
Re: Orkney eilanden of Isle of Sky?
« Reactie #6 Gepost op: 04 feb 2020, 09:12 »
Orkney kun je gemakkelijk op 3-4 dagen bezoeken, als je wilt eiland hoppen, tel dan telkens 1 dag per eiland erbij, Hoy en Westray zijn de meest bezochte
Voor mij persoonlijk zijn 10 dagen ideaal, en ik ben er nu toch al een tiental keer geweest

Orkney is zeker niet te vergelijken met Skye.

De kustlijn tussen Durness en Wick is echt prachtig (Duncansby Head, Dunnet Head, Puffin Cove, Tongue, Loch Eribol, Girnigoe Castle,....) maar ook zij hebben nu last van Overtourism!!PS: Ik weet niet waarom, maar de inwoners van Orkney houden niet van de term "Orkneys"!

Offline Struner

 • Schotland fan
 • Berichten: 449
Re: Orkney of Isle of Skye?
« Reactie #7 Gepost op: 04 feb 2020, 15:55 »
[…]
PS: Ik weet niet waarom, maar de inwoners van Orkney houden niet van de term "Orkneys”!
Ik wel. Orkney is namelijk al meervoud. Zie orkeyjar.
& luister naar Marjolein  :hypocriet .

Offline Roald

 • Schotland fan
 • Berichten: 811
Re: Orkney eilanden of Isle of Sky?
« Reactie #8 Gepost op: 08 feb 2020, 18:35 »
Ik ben niet op Orkney geweest, dus daar kan ik geen advies over geven. Wel wilde ik even vermelden dat je er ook met de boot vanuit Aberdeen naartoe kunt.
Leven en laten leven