Auteur Topic: Een paar jaar naar Orkney?  (gelezen 2816 keer)

Offline Wittebeer

  • Schotland fan
  • Berichten: 406
  • Het gras bij de buren is altijd groener
Een paar jaar naar Orkney?
« Gepost op: 06 jul 2019, 01:44 »
Voor de natuurvorsers met een Orkney gevoel. Levert geen dijk van een salaris op maar volgens mij kan je er ook niks uitgeven.
En later een afspraak maken met Floortje Dessing voor haar programma.

Dijkbouwer gezocht voor Schots eilandje met kudde zeldzame schapen


Is een stoffig kantoor niets voor jou en ga je liever in de natuur aan de slag? Op het Schotse eilandje North Ronaldsay kunnen ze een echt buitenmens gebruiken. Ze zoeken er een beheerder voor hun unieke schapendijk, die een kudde zeer zeldzame zeewieretende schapen op zijn plek houdt.

De schapendijk op North Ronaldsay is zo’n 13 mijl (21 kilometer) lang en omringt het hele eiland. De dijk is gebouwd in de 18de eeuw na het instorten van de zeewierhandel, toen de eilandbewoners een andere bestemming nodig hadden voor al het zeewier dat ophoopte langs de kust. De dijk houdt nu zo’n 3000 schapen op de stranden, waar ze alleen maar het mineraalrijke zeewier kunnen grazen. Alleen de meest geharde schapen overleefden en pasten zich door de jaren heen aan dit bijzondere dieet aan, en zo ontstond een uiterst zeldzaam ras.

De stenen dijk is echter aan het instorten en daarom nodig toe aan een renovatie, het project waar je als beheerder de leiding over krijgt. In de functie overzie je het programma voor de heropbouw, kijk je waar tijdelijke hekwerken nodig zijn en zeul je als het nodig is zelf ook met stenen, valt in de vacature te lezen. Daarnaast instrueer je de vrijwillige dijkbouwers die aan het project meewerken.

Om in aanmerking te komen voor de functie moet je fysiek sterk zijn, goed kunnen communiceren en willen samenwerken met de lokale gemeenschap. Er wonen momenteel net geen 80 mensen op North Ronaldsay, het meest noordelijke lid van de Okney-eilanden.   

Uiteraard moet je affiniteit hebben met schapen en met de dieren overweg kunnen. Ervaring met het bouwen van een droogsteendijk is gewenst, maar omdat de schapendijk op North Ronaldsay een uniek bouwwerk betreft word je hierin sowieso begeleid.

Als beheerder word je aangetrokken voor de duur van het project - drie jaar - en mag je rekenen op een bescheiden salaris van 21.840 Britse pond per jaar (24.340 euro). Daarvoor werk je 35 uur per week, flexibel in te delen. Ook krijg je 28 vakantiedagen. Geïnteresseerden hebben nog tot 9 augustus de tijd om te solliciteren.https://www.ad.nl/ad-werkt/dijkbouwer-gezocht-voor-schots-eilandje-met-kudde-zeldzame-schapen~affb2456/