Auteur Topic: Graag de mening van jullie als ervaringsdeskundigen over geplande reis  (gelezen 1950 keer)

Offline Sanjol

 • Schotland fan
 • Berichten: 2
Hallo allemaal,
Hier weer iemand die graag van jullie kennis gebruik wil maken. Onze jongste zoon (16)wilde al een hele tijd op vakantie naar Schotland. Nu doet hij dit jaar eindexamen en gaat op het HBO beginnen, dus een mooi moment om een indrukwekkende reis te gaan maken. Vol goede moed begonnen we met informatie verzamelen via dit forum, reisgidsen en standaard autorondreizen. Al snel sloeg de paniek toe: alles is mooi, waar moeten we in vredesnaam beginnen en hoe dan verder. We wisten in ieder geval wat we zeker wilden doen: The Jacobite, Edinburgh, Stirling Castle en als het even kan walvissen/dolfijnen spotten (maar waar?). Ook wilden we op sommige plekken wat langer blijven om evt een rustmomentje te kunnen pakken en een was te draaien. Nu zijn we uiteindelijk op het volgende reisschema uitgekomen:

Dag 1                Vertrek vanuit IJmuiden
Dag 2                Newcastle - Dunblane
Dag 3                Dunblane - Isle of Mull, Craignure (Boot van 15.55 vanuit Oban)
Dag 4 en 5        Isle of Mull
Dag 6                Isle of Mull, Craignure - Isle of Skye, Broadford (Boot 11.00 Tobermory-Kilchoan, Kilchoan - Mallaig en daar boot 1600 naar Armandale)
Dag 7 t/m 9       Isle of Skye, Broadford
Dag 10              Isle of Skye, Broadford - Fort William
Dag 11 t/m 13   Fort William (op dag 12 The Jacobite)
Dag 14              Fort William - Pitlochry
Dag 15              Pitlochry - Edinburgh, Portobello
Dag 16              Edinburgh
Dag 17              Edinburgh Portobello - Newcastle
Dag 18              Terug in IJmuiden

Omdat we toch nog wat onzeker zijn over de door ons gemaakte planning, willen we graag jullie mening als ervaringsdeskundigen. Hebben we het allemaal goed bedacht of slaat het nergens op? Hebben jullie nog tips van wat we tijdens deze route absoluut niet moeten missen of wat we beter aan ons voorbij kunnen laten gaan? We zijn niet van plan lange wandeltochten te maken, maar willen wel zoveel mogelijk moois zien ;-). We zijn benieuwd naar jullie reacties! Roept u maar!

Sander, Jolanda en Calvin

Offline Wittebeer

 • Schotland fan
 • Berichten: 398
 • Het gras bij de buren is altijd groener
Hele mooie route hoor, niks mis mee. Je kunt er wel 10 maken maar dit is mooi genoeg.  En je moet toch keuzes maken. En voor de eerste keer heel veel indrukken. Ik denk niet dat je veel dolfijnen zult zien maar daar moet je nu eerst niet voor gaan.

Van Mull weet ik niks, nog niet geweest maar heb alleen de rotskustlijn bewonderd vanaf de boot. Volgens velen hier is Mull zeker de moeite waard. Dus van Dag 3 t/m 6 komt vanzelf wel een reactie van anderen.

Ook van de Jacobite trein weet ik het niet maar die schijnt heel bijzonder te zijn, weten anderen hier ook meer van.

Wat je wel en niet moet gaan doen komt dan nog wel, hangt van je interesses af. Op die route is van alles wat.

Eerst maar eens de accomodaties regelen zou ik zeggen want daarover melden jullie nog niks. Ik neem aan dat het in de schoolvakantie zit dus dat betekent advies vooraf boeken. Ook de trein en de boten boeken.

 

Offline Wolfcvd

 • Schotland fan
 • Berichten: 277
Hai Sander, Jolanda en Calvin

Jullie route ziet er goed uit. Weet niet wanneer jullie dit van plan zijn te doen, maar wat Wittebeer al zegt: boek de Jacobite, de veerboten naar Mull en Armadale en de accommodatie van te voren. Van Pasen tot oktober is het superdruk in Schotland en accommodatie en de Jacobite trein beginnen nu al volgeboekt te raken. Ook de veerboten naar Skye en Mull zijn vaak volgeboekt, dus ja, boek van te voren.

Vanaf Oban kan je 'whale watching' trips doen. Echter, de beste plek voor het spotten van dolfijnen (zonder een boottrip te hoeven maken) is ten noorden van Inverness, bij Chanonry Point.

Ik werk in de tourist information in Fort William, dus als je meer vragen hebt, laat maar weten!  :icon_thumleft:

Groetjes,
Caroline
For guided walks up Ben Nevis, check: Best Nevis Mountain Guiding

Offline Sanjol

 • Schotland fan
 • Berichten: 2
Pff, opluchting hoor dat onze route er goed uitziet volgens jullie! Wij vertrekken begin juli en de overtochten IJmuiden - Newcastle, Oban-Mull en Mallaig- Skye zijn geboekt net zoals alle accomodaties en de Jacobite. De overtocht Tobermory - Kilchoan kun je niet vantevoren boeken dus hopen dat we op de gewenste tijd mee kunnen (11.00 uur). Begreep dat er vanuit Tobermory ook diverse whale watching trips zijn. Heb jij daar wel eens ervaringen over gehoord Carolien? In Fort William zitten we 4 nachten in Glenmhor Log Cabin, ken je dat?
Wittebeer, dat we veel indrukken op zullen doen deze trip, geloof ik graag. Onze zoon is erg van de geschiedenis en roept het ene na het andere wat ie wil zien (Stirling Castle, Wallace monument, Rosslyn Chapel), maar ja of dat nu allemaal gaat lukken? We "vrezen" dat onze bestemming voor de komende jaren vaststaat...

Groetjes,
Jolanda

Offline Wittebeer

 • Schotland fan
 • Berichten: 398
 • Het gras bij de buren is altijd groener
Mooi dat je alles al geboekt hebt en dat het gelukt is. Vervolgens heb je nu een paar maanden om voor te bereiden en aan je volgende vragen toe te komen wat je wil gaan zien en ervaren. Je geeft aan dat je zoon veel van geschiedenis is dus dat betekent dat kastelen zien in ieder geval in jullie planning zal zitten. Die zitten er wel een paar op je route.

Wellicht het handigst om eerst zelf een lijstje te maken van wat er is (je zoon is al bezig zie ik) en dan commentaar afwachten wat de mensen hier ervan vinden. Die kunnen dan afstrepen en aanvullen. Niemand weet beter wat je smaak is dan jezelf.

Vaak moet je ook wel wat fantasie hebben om de geschiedenis voor te stellen in die omgeving omdat er fysiek niet zoveel meer van te zien is maar ach de omgeving wekt indrukken genoeg. Voorbereiding in die zin is essentieel.

Ja je zult beslist wensen om daarna weer terug te keren. Slechts weinigen laten het bij die ene keer indien mogelijk gaat men terug. Maar ja de wereld is groot en het draait allemaal om keuzes. Het is ook nog redelijk betaalbaar in prijs-kwaliteitsverhoudingen dat helpt ook. Niet goedkoop houdt daar wel rekening mee de entreeprijzen zijn wel aan de hoge kant maar dan heb je vaak ook wat. Waar dat niet zo is krijg je hier vast wel info.


Offline SnEm

 • Schotland fan
 • Berichten: 369
I don't need therapy, I just need to go to Orkney!