Leven in Schotland > Emigreren naar Schotland

Wat kan een eventuele Brexit betekenen voor Nederlanders in Schotland?

(1/2) > >>

Driekje:
Wie weet of er consequenties zijn voor Nederlanders in Groot Brittannië bij een eventuele Brexit?

Wittebeer:
Dat is een moeilijke vraag hoor, ik heb er al verschillende visies over gelezen en die zijn niet gelijkluidend. Ik denk dat het afhangt van de sector waar je werkzaam bent. Schengen waren ze al niet bij aangesloten dus dat is geen verschil.

Waar men wel gelijkluidend over is dat de Schotten relatief veel meer Pro-Europa zijn dan Engeland dus dat schurkt weer wel. Maar omdat ze net een referendum gehad hebben zullen ze dat niet meteen herhalen. Schotland heeft iets minder last (of voordeel, maar net hoe je het bekijkt) van een Brexit.

En ach ik moet het nog zien, het zijn slimme onderhandelaars, wij hebben de naam maar zij doen het. Ze doen al aan een aantal dingen niet mee die geld kosten en elke keer als ze weer dreigen krijgen ze weer een nieuw cadeautje, NL tekent bij het kruisje.

Per saldo denk ik dat het niet veel uitmaakt. Wat exportproblemen wellicht.

Driekje:
Ik las in de krant dat men voorspelt dat de waarde van de pound erg kan dalen. Wij zijn na onze (vroeg)pensionering hier komen wonen en ontvangen onze aow en een klein aanvullend pensioen uit Nederland. Als ik het goed begrijp, krijgen wij, als de waarde van de pound daalt, veel minder inkomsten. Dan zou het wel eens een verplichte verhuizing naar Nederland kunnen worden. Ik ben ook benieuwd wanneer een gemengd stel, zoals onze zoon (Nederlander) en zijn vrouw (Schots), nu wonend in Schotland, in Nederland willen gaan wonen, zijn Schotse vrouw een verblijfsvergunning in Nederland nodig heeft. Enfin, best wel onzeker.

Wittebeer:
Even voor mijn begrip, als het pond daalt wordt de waarde van de euro toch meer? Maar goed ik begrijp de bezorgdheid.
Maar momenteel loop je ook al koersrisico.

Als er een Brexit zou komen krijg je inderdaad te maken met een verblijfsvergunning maar het hangt sterk af van welk land. Een aantal landen vallen onder een soepeler regeling en ik zou er maar van uit gaan dat die voor de Schotten ook van toepassing zou zijn. Je krijgt pas ingewikkelde problemen als je met een Machtiging Voorlopig Verblijf (MVV) te maken zou krijgen maar dat zal wel niet.

En dan is er ook nog de Belgie-route op grond van het Brax-arrest dus zal dat wel loslopen. Maar het zou me verbazen als iemand die nu al lang in Schotland woont graag zou willen verkassen naar NL, dan zou ik het woord "moeten" gebruiken. Het gras bij de buren is altijd groener, ook andersom trouwens.

Maar als jullie zoon al lang getrouwd is is er voor zijn vrouw geen wachttijd om naturalisatie aan te vragen. Naturalisatie kan alleen als je in NL woont.

Driekje:
Dank je wel voor het meedenken, Wittebeer. Die waarde van de pond krijg ik maar niet duidelijk.
Stel voor  € 100,00 krijg je  £ 0.80. Als de waarde daalt dan zou dat b.v. kunnen zijn: voor € 100,00 krijg je dan £ 0.65.
Of bedoelt men juist dat de waarde daalt wanneer je de pond exporteert?
Dan zou je b.v. voor £ 100.00 kunnen krijgen € 1.51. Als de waarde daalt zou dat b.v. kunnen zijn: voor £ 100.00 krijg je dan € 1.25.

Je hebt gelijk dat we nu ook koersrisico lopen, zeker nu in de aanloop naar het referendum.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie