Auteur Topic: Nieuwe EU-wetgeving voor handbagage (op alle luchthavens in de Europese Unie)  (gelezen 11983 keer)

Offline Teije

 • Administrator
 • *
 • Berichten: 1.951
Vanaf 6 november 2006 gelden er voor alle vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie (EU) nieuwe regels voor wat mee mag in de handbagage. Vloeistoffen, gels en spuitbussen mogen alleen in kleine hoeveelheden (max. 100 ml per stuk) ?n op de juiste manier verpakt in de handbagage worden meegenomen. Dit geldt voor alle passagiers die vertrekken van, of overstappen op, een luchthaven binnen de Europese Unie.

De nieuwe regels gelden voor vloeistoffen zoals water en andere consumptiedranken, maar ook voor gels, pasta's, lotions en de inhoud van spuitbussen. Hieronder vallen dus ook toiletartikelen zoals tandpasta, scheerzeep, haargel, lipgloss, gezichtscr?mes, mascara en vloeibare lippenbalsems.

Dit zijn de regels voor vloeistoffen in uw handbagage:
1. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.
2. De verpakkingen moeten worden meegenomen in een doorzichtige plastic zak.
3. Per passagier mag maar ??n doorzichtige plastic zak worden meegenomen.
4. De inhoud van de doorzichtige plastic zak mag niet groter zijn dan 1 liter.
5. De doorzichtige plastic zak moet hersluitbaar zijn.

U mag een geschikte plastic zak van huis meebrengen. Tijdens de introductieperiode worden op alle betrokken luchthavens gratis doorzichtige plastic zakken uitgereikt.

Op bovenstaande regels gelden twee uitzonderingen:- babyvoeding voor gebruik tijdens de vlucht
- medicijnen voor gebruik tijdens de vlucht

Aankopen in taxfreewinkels op de luchthaven:
Als u tijdens uw reis op een EU-luchthaven overstapt, moet de winkelier uw aankopen in een zak verpakken. Deze zak zal worden verzegeld en dient tijdens de gehele reis verzegeld te blijven. Bij deze zak dient een aankoopbewijs te kunnen worden overlegd; tijdens uw overstap zal dit bij de beveiligingscontrole gecontroleerd worden.
Als u uw aankopen hebt gedaan op een luchthaven buiten de Europese Unie en u stapt over naar een EU-land, mag u uw aankopen niet meenemen op uw aansluitende vlucht. Deze aankopen zullen u worden afgenomen.

Aankopen aan boord:
Als uw aankopen zijn gedaan aan boord van een vliegtuig van een Europese luchtvaartmaatschappij dat is vertrokken van een luchthaven buiten een van de EU-landen, zullen deze bij een overstap in een EU-land worden geaccepteerd zolang ze zijn verpakt in een verzegelde plastic zak en een bijbehorend aankoopbewijs overlegd kan worden.

Inhoud handbagage apart aanbieden
Bij de handbagagecontrole moet u alle vloeistoffen apart voor screening aanbieden. Alle vloeistofverpakkingen moeten in de doorzichtige plastic zak zijn verzameld en de zak moet gemakkelijk te sluiten zijn. Jassen, colbertjes en grote elektrische apparaten zoals laptops moeten ook apart worden aangeboden bij de handbagagecontrole.

Offline Freebird

 • Schotland fan
 • Berichten: 532
Het zal wel komen omdat ik een vent ben maar ik heb nooit goed begrepen waarom men soms zo moeilijk doet over gels en vloeistoffen in de handbagage. Kunnen die spullen niet gewoon in de koffer? Tenzij iemand een vlucht van meer dan 12 uur doet, zijn er aan boord toch voldoende mogelijkheden om te drinken (water is gratis, toch?) en/of te eten? Een klein busje haarlak en wat lippenstift en make-up kan ik me in een damestasje wel voorstellen maar gel?

Ik zal wel ouderwets zijn maar ik zie echt het probleem niet dat ik soms hoor op TV als er iemand met een plastic boterhamzakje wordt ge?nterviewt en helemaal gestresst is als het flesje water niet mee mag... :verward

Wel goed overigens dat je de nieuwe richtlijnen hier post, Tije. Kunnen we er thuis al rekening mee houden. Misschien voorkomt dat ook wat frustraties op de luchthavens. :icon_thumleft:

Marien

 • Gast
Wat ik begrepen heb is water zeker niet gratis in een vliegtuig en vaak ook erg duur. Als een een bepaald type diabetes hebt dan heb  geregeld water nodig, dus voor hen is het erg onhandig! Op hele lange vluchten zal je het moeten doen met de standaard hoeveelheden die je krijgt in een vliegtuig, of anders bijkopen.

gerdamartijn

 • Gast
Wat betreft de gels en mascara heb je zeker gelijk,maar medicijnen moeten meekunnen in de handbagage.Stel je voor dat je koffers kwijtraken,heb je ook geen medicijen! En nee water is zeker niet gratis.Ik vind dat ze dat dan wel zouden moeten verstrekken, je moet juist veel drinken tijdens vliegen.Daar ga ik met m'n lekkere huisgemaakte broodjes zalm en paling voor onderweg(en de literfles water en? de sapjes? :crybaby2:)

Offline Sas.

 • Administrator
 • *
 • Berichten: 2.199
 • life in the slow lane
Met de KLM hebben we afgelopen jaren nog wel steeds water/koffie/thee/1 blikje fris + broodjes gratis gekregen met de vluchten naar Schotland, maarja, dan betaal je ook iets meer voor je vlucht dan een prijsvechter.

Offline Freebird

 • Schotland fan
 • Berichten: 532
 :bonk Gerda, voor wat medicijnen betreft heb je zeker gelijk. Als chronisch "zieke" maak ik dit ieder jaar weer mee. Aangezien we nooit vliegen maar altijd ferri?n (nieuw woord? Taxi?n bestaat immers ook... :tongue3:) en ik een medisch paspoort bij me heb kan ik het altijd bij me dragen, naast de koffer voor drie weken vol pillen en naaldjes en zo die in de camper achterblijven tijdens de overtocht. Ik heb dan in mijn binnenzak mijn voorraadje voor twee dagen bij me. Als ik dan "omdenk" naar de nieuwe luchthaven regels zal ik dat inderdaad in een plastic tasje bij me moeten dragen. Ik slik zo'n 14 pillen per dag... Ik zou zo voor een dealer kunnen worden aangezien als ik niet zulke hondstrouwe diepbruine ogen had... :tongue3:

Ik kan me nu eigenlijk ook wel voorstellen waarom men soms een beetje gefrustreerd is; het tast je privacy aan, ongeacht wat er in het plastic zakje zit...

Hmmmm.... een goeie eye-opener, Gerda!? :icon_salut:

Thomas

 • Gast
Een klein busje haarlak en wat lippenstift en make-up kan ik me in een damestasje wel voorstellen maar gel?

Alleen zou het wel een beetje lullig zijn als je dat als vlammewerper zou kunnen gebruiken :-\ ......niet erg waarschijnlijk maartoch :sunny:

groetjes :wave: