Auteur Topic: ervaring/tips schotse woning renoveren ??????  (gelezen 10046 keer)

Offline foxy

 • Schotland fan
 • Berichten: 23
 • FOXY
ervaring/tips schotse woning renoveren ??????
« Gepost op: 22 jan 2012, 14:14 »
stel je koopt een schuur of woning met veel achterstallig onderhoud en wil gaan renoveren tot comfortabel vacantieverblijf ,wat is dan verstandig om rekening mee te houden ?
bv ,waar zijn bouwmaterialen beter of goedkoper in nl - schotland .
en tegenvallers,valkuilen
graag jullie ervaringen in deze .


groeten willem

Offline Driekje

 • Schotland fan
 • Berichten: 252
Re:ervaring/tips schotse woning renoveren ??????
« Reactie #1 Gepost op: 22 jan 2012, 16:26 »
Wij hebben geen ervaring met verbouwing, alleen maar met het "opknappen" van ons huis. Veel materialen hebben we hier in Schotland gekocht bij de B&Q (o.a. laminaatvloer wat ook nog eens in de aanbieding was, verf, gipsplaten). Gordijnrails en luxaflex hebben we in Nederland gekocht, omdat we al gezien hadden dat we het systeem in Schotland niet zo goed vonden. Wij hebben ons vooraf, toen we op huizenjacht in Schotland waren, georienteerd wat we hier en in Nederland zouden kopen. Er zijn hier veel houtzagerijen waar je voordelig hout kan kopen.

Offline Fiona

 • Schotland fan
 • Berichten: 1.656
Re:ervaring/tips schotse woning renoveren ??????
« Reactie #2 Gepost op: 22 jan 2012, 21:22 »
Tja, wij hebben in de afgelopen 14 jaren ook al van alles aan ons huis gedaan/ laten doen. Je komt soms rare dingen tegen, dingen die in NL heel gewoon zijn, die hier niet of met veel moeite te krijgen zijn. Een voorbeeld: nieuwe badkamer waar de wastafels afgeleverd werden met 2 gaten voor kranen, dat is ( was ?) hier de standaard ipv een mengkraan zoals we in NL gewend waren. Over het algemeen denk ik dat de afwerkingsstandaard in NL veel hoger ligt, dus met je neus er bovenop is mijn ervaring.
In keukens is de standaard "los witgoed" wat dus altijd uitsteekt, ipv inbouwapparaten. Veel electrische douches, in NL onbekend (?).

Ik weet niet hoe het precies zit ( iets met de vakbonden ?), maar je hebt voor ieder klusje een andere "vakman" nodig, een alround bouwvakker is er volgens mij niet.
Als de timmerman een "power" probleempje tegen komt, mag hij dat niet oplossen ( zou het wel kunnen), maar moet hij op de electricien wachten. Veel uren gaan zo al wachtend verloren. Er kwam bij grote klussen altijd veel "onvoorziene kosten" bij, door dingen waarvan wij dachten dat ze "gewoon" waren, maar dat dus hier niet blijken te zijn.

Advies: alles tot in de puntjes doorspreken als je klussen laat doen, inmiddels zijn we wel uitgeklust, maar we zijn veel wijzer geworden  :tongue3:
Offline McHenk

 • Schotland fan
 • Berichten: 362
 • Anno 2000
Re:ervaring/tips schotse woning renoveren ??????
« Reactie #3 Gepost op: 21 mrt 2012, 14:24 »
Ik weet niet waar tegenwoordig de bouwmaterialen goedkoper zijn, in Nederland of in Schotland, maar ik denk niet dat het zin heeft om allerlei zaken te gaan verschepen van Nederland naar hier. Dat moet het haast wel duurder maken, tenzij het kleinigheden zijn die je makkelijk zelf mee kan nemen.

Mijn ervaring is dat tegenwoordig bijna alles in Nederland duurder is dan in Schotland, dus ik kan me voorstellen dat dat voor bouwmaterialen ook zo is.

Zaken zoals B&Q en Homebase (de Gamma's en Praxissen van GB) zijn soms best goed geprijst en kunnen leuke aanbiedingen hebben, maar kleine dingen zoals schroeven of schuurpapier zijn dan ineens weer veel duurder dan elders.

Ik ben zelf een regelmatige klant bij Screwfix (www.screwfix.com), maar daar moet je niet naartoe gaan om advies te vragen over producten, aangezien zij veel aan de vakman verkopen. Wickes (www.wickes.co.uk) kan ook een goed adres zijn.

Als je in Nederland woont kan je natuurlijk makkelijk allerlei prijzen opzoeken op Internet (zie hiervoor genoemde sites) en deze vergelijken bij de doe het zelf zaak daar.

Veel dingen zijn hier misschien niet zozeer beter dan in NL, maar gewoon anders. Ik kan me voorstellen dat je dan ook een probleem kan hebben als je iets uit NL mee neemt en dan ineens meer van dat product nodig hebt, of een onderdeel wat hier niet te krijgen is.

Wat betreft een andere vakman voor iedere klus; dat is volgens mij officieel in NL hetzelfde. Een timmerman mag dan misschien wel iets op het gebied van electra kunnen doen, maar als hij slim is dan doet hij dat niet bij een klant, want als er iets mis mee gaat dan heeft hij een probleem. Er zijn volgens mij niet zo heel veel vakmannen die opgeleid zijn op verschillende vakgebieden, in NL of in GB.

Wij hebben op het moment regelmatig vakmannen in huis om van alles en nog wat te doen en ik dacht eigelijk laatst al dat het misschien handig zou kunnen zijn voor forumlezers als we een plek hadden waarin men vaklui of bedrijven zou kunnen aanbevelen. Wat denken jullie; zou daar behoefte aan zijn...?

 :icon_salut:

Offline skye

 • Schotland fan
 • Berichten: 6.470
Re:ervaring/tips schotse woning renoveren ??????
« Reactie #4 Gepost op: 21 mrt 2012, 20:57 »
als ik zo bij Engelse klus- en woningprogramma's kijk, bijvoorbeeld homes under the hammer, dan verbaas ik me er altijd ver voor hoe weinig geld ze daar huizen verbouwen.

Offline McHenk

 • Schotland fan
 • Berichten: 362
 • Anno 2000
Re:ervaring/tips schotse woning renoveren ??????
« Reactie #5 Gepost op: 21 mrt 2012, 22:40 »
Inderdaad Skye. Neem nou kunststof kozijnen - een voorbeeldje omdat wij zelf net nieuwe hebben. Ik las op Internet ergens dat men hieraan in Nederland gemiddeld €10,000 uitgeeft voor een rijtjeswoning. Da's iets van £8.300. Ik dacht dat wij inderdaad zoiets kwijt zouden zijn, maar uiteindelijk betaalden we £3.600 (voor zeven ramen - geen deuren). Viel weer mee!


Offline Jessy

 • Schotland fan
 • Berichten: 3.298
Re:ervaring/tips schotse woning renoveren ??????
« Reactie #6 Gepost op: 24 mrt 2012, 16:48 »
Dit was me ook al opgevallen ,het scheelt wel erg veel !

Offline Jurriaan

 • Schotland fan
 • Berichten: 237
Re:ervaring/tips schotse woning renoveren ??????
« Reactie #7 Gepost op: 25 mrt 2012, 14:52 »
In Homes under the hammer doen ze vaak alles zelf en dat scheelt nogal in de kosten.

Ik heb zelf ook wat loopen klussen en dingen gedaan aan mijn huis. Is hier een stuk goedkooper dan in Nederland. De bouwmateriaalen zijn hier een stuk goedkooper dan in Nederland. Compleete nieuwe voor deur inclusief plaatsen en bij verven van de muuren er omheen £ 400 en nog een paar van dat soort gevalletjes. Dit hangt ook zeer af van de bouwers af er zijn er ook bij die je vrolijk een poot uitdraaien en je dan laaten zitten met de pattaten zullen we maar zeggen( nu we toch al begoonen zijn met tv series Cowboy Builders).

Anyway als je iets gaat laaten doen door een bouwer check wat ie wel en niet mag en vraag refereties als hij gaat subcontracten let dan ook daar op dat je de subcontractant vertrouwt. Maak ook een soort contract met je bouwer die alle afspraaken op een rijtje zet met betalings kenmerken waneer je moet betaalen en wat betaal nooit volledige som voordat het af is. Normaal is het dat er een bedrag tussen de 25 en 50% achter de hand gehouden wordt tot dat het af is.

Als doe het zelfer, let op dit zijn geen nederlandse huizen. In nederland zijn tussen muuren van steen. Hiero vaak alleen maar gipsplaaten. If you are lucky zijn het houten frames met gipsplaaten met wat isolatie materiaal om het geluid te dempen. Maakt voor dunne muurtje en als je een beetje boos bent en tegen de muur mept het je een leuk gat of deuk.

Ik zou zeggen veel succes en laat hooren wat je precies van plan bent

Offline EllenC

 • Schotland fan
 • Berichten: 847
Re:ervaring/tips schotse woning renoveren ??????
« Reactie #8 Gepost op: 26 mrt 2012, 22:34 »
en wat je ook nodig hebt is een hoop geduld . Af en toe is het hier een beetje manana , manana.
Ze komen niet altijd wanneer ze zeggen dat ze zullen komen . maandag kan ook maandag over een maand betekenen. Of... ze komen wel maar laten je halverwege in de steek omdat er ergens een andere klus afgemaakt moet worden.
Als je afgelegen woont reken dan ook op extra vervoerskosten.

veel plezier met ver/bouwen

Offline McHenk

 • Schotland fan
 • Berichten: 362
 • Anno 2000
Re:ervaring/tips schotse woning renoveren ??????
« Reactie #9 Gepost op: 28 mrt 2012, 16:51 »
Kiezen met welke aannemers of andere vakmannen (of vakvrouwen ;))  in zee te gaan kan inderdaad erg moeilijk zijn. Het is altijd goed als je iemand kent die ervaring heeft met ze, maar dat geldt natuurlijk voor in zowel NL als GB.

De firma die onze ramen heeft geplaatst was aanbevolen door familie, de electricien heeft al eerder werk voor ons gedaan (dit is het derde huis) en was aanvankelijk aanbevolen, de loodgieter is de broer van een vriendin, de tegelzetter is de man van een collega en de stukadoors zijn weer vrienden van hem. En, tot nu toe zijn ze allemaal gekomen op de afgesproken dagen  :icon_thumleft: .


Trouwens, Willem, wat valkuilen betreft; ik kwam in ons huis oude koperen waterleidingen tegen die 3/4 inch bleken te zijn. Da's 21.5mm, in plaats van de gebruikelijke 22mm. Tja, en dan passen normale knelringen voor klemkoppelingen niet. Gelukking zijn die nog wel te koop bij gespecialiseerde zaken!