Leven in Schotland > Huis kopen in Schotland

Emigratie plannen

(1/1)

Driekje:
Hoi Nicole,
Hier dus onze ervaringen:
Wij hebben via google "ASPC" huizen geselecteerd en bezichtigingen aangevraagd. Wij zijn in september 2005 en dec./jan. jl naar Schotland geweest om de huizen te bekijken. Is erg leuk om te doen. Je komt dan bij allerlei Schotten in huis. Er is vaak geen makelaar bij omdat dit voor een makelaar niet te doen is i.v.m. de afstanden. Wat ons opviel was dat de meeste Schotten verbaasd keken wanneer wij bij binnenkomst de hand schudde. Is hier niet zo de gewoonte. Leuke ervaring was dat we een keer getracterd werden op  pannekoekjes, gebakken op het AGAfornuis.
Zodra je wil gaan onderhandelen over een huis moet je een eigen "solicitor" (makelaar/notaris) zoeken, die voor jou gaat onderhandelen met de solicitor van de verkopende partij en al jouw belangen behartigt. Zo'n solicitor doet veel meer voor je dan een makelaar in Nederland. Deze regelt de koop van begin tot eind en maakt ook allerlei documenten in orde.  Het kopen gaat anders dan in Nederland. De koopprijzen die genoemd worden zijn minimumjprijzen, waarboven je moet bieden (10 tot 20% of zelfs meer). Heel vaak gaat de verkoper naar een "closingdate". Dan doe je een bod in een gesloten enveloppe en op de closingdate wordt gekeken welke bieder het hoogst heeft geboden. Je weet dus nooit wat andere ge?nteresseerden bieden en als je het huis heel graag wil hebben ben je geneigd te hoog te bieden. Door dit systeen o.a. zijn de prijzen de laatste jaren enorm gestegen. Belangrijk is voor jezelf goed te weten welke prijs het je waard is. Doordat wij in december een bod hebben gedaan, en de verkopers snel wilden verkopen kwam het bij ons niet tot een closingdate. December is ook een stille maand in de huizenverkoop. Er is dan niet veel aanbod van huizen, maar er zijn ook niet veel mededingers. Mei tot oktober is de drukke tijd. Zodra je op een huis gaat bieden ben je verplicht een "survey" van het huis te laten verrichten (kosten ongeveer ?200 ? ? 300. Wanneer de koop niet doorgaat, kan je zo'n survey soms doorverkopen aan een volgende verkoper). Bij ons kwam daardoor aan het licht dat er sprake was van houtrot en houtworm en adviseerde men een onderzoek door een houtspecialist (oud huis uit 1938). Het onderzoek van de specialist bevestigde de eerder genoemde vermoedens en gaf meteen offerte voor herstelwerkzaamheden. Wij waren inmiddels in Nederland en moesten de onderhandelingen verder via e-mail doen, (wat overigens prima is verlopen). Onze solicitor ging onderhandelen met de verkoper over de prijs van de houtbehandeling (? 4,100.00). Normaal is dat deze kosten nog voor de verkopende partij zijn, maar in ons geval wilde deze van niets weten, ook niet om de helft te betalen. O ja, op de beschrijving van het huis waren alle maten van de kamers veel groter opgegeven dan bij nameting bleek. Totaal van alle kamers was 25 m2 verschil!
Bij het bekijken van huizen kom je een aantal verschillen tegen in vergelijking met Nederlandse huizen. De energievoorziening is soms beperkter. Wij hebben alleen electriciteit en geen gas. Wij hebben oliegestookte centrale verwarming. Omdat het een oud wijkje is, zijn er zelfs nog mensen hier die kolen stoken en zien we regelmatig de kolenboer in het straatje. De watervoorziening gaat via een warm- en koudwatertank op de zolder. Ook hebben we vaak meegemaakt dat men een kacheltje voor de schoorsteen heeft staan, die ook het water van de boiler verwarmt.  De CV ketel staat vaak in een kast, die daardoor lekker warm is en gebruikt wordt om kleding/schoenen te drogen. Wat ons ook opviel is dat er vaak geen apart toilet is, maar een toilet op de badkamer. Dat leidt (lijdt) weleens tot files 's morgens.   
Wanneer je een huis in Nederland verkoopt en met dit geld het huis in Schotland koopt, zorg ervoor dat er ruim tijd tussen zit voor het geldtransport. Wij hadden een week de tijd genomen, maar het werd toch erg spannend of het geld er op tijd zou zijn omdat er een weekend en een bankholiday tussenzat.
Wij hebben voor de verhuizing door een aantal bedrijven offertes laten maken. Prijzen varieerden van ? 3.900,00 tot ?6.500,00). Wij zijn verhuisd door UTS van Kralingen , voor ? 4.100,00 (combinatietransport) en zijn dik tevreden.
Dit is wat ik tot nu toe kan bedenken over onze verhuizing. Heb je nog vragen, stel ze gerust.
Heel veel succes!
Driekje

The Deeside Piper:
Wel Driekje, dat is een duidelijk verhaal! Ik denk dat veel mensen die hier willen komen wonen erg veel aan hebben. Vooral wat je vertelde over het uitbrengen van een bod, dat is iets wat je niet of moeilijk kunt vinden op het net. Dat is iets wat je van een ervaringsdeskundige moet horen.

Niet horende in deze topic maar toch: mochten er mensen zijn die meer willen weten hoe het aan te pakken om een huis (voor een langere periode) te huren in Schotland kunnen bij mij terecht.

Een fijne dag allemaal vanuit Aboyne, waar het een graad of 16 is,

Hans                                             :bagpipe

Wilma:
Zeker duidelijk verhaal, mocht het ooit zo ver komen, dan weet ik waar ik wezen moet.

ps hier is het nu 29.9 graden!
Erg warm dus......

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie