Auteur Topic: En dan ook natuurlijk leuk!  (gelezen 3326 keer)

Offline Sas.

  • Administrator
  • *
  • Berichten: 2.202
  • life in the slow lane
En dan ook natuurlijk leuk!
« Gepost op: 29 jun 2005, 22:02 »
Ten eerste: de natuur! de mensen! en natuurlijk 's avonds de pub!

1. De postbus (Kintyre en op Islay)!
Door een hyperactieve pieter post naar je bestemming gereden worden (wij zouden het soms verkapt zelfmoord plegen noemen), in een bus met op de voorstoel wat postzakken en pakketjes, die onderweg worden bezorgd. Hier ontmoet je de man die nooit verder komt dan het volgende dorp, de vrouw die niets anders te doen heeft, dus maar met de postbode meerijdt en natuurlijk de toerist als ons ;)

2. Gigha.
Superstil eilandje, waar niemand de deur op slot doet (behalve de winkeleigenaar, raar!) en iedereen de sleutel in de auto laat zitten, want de ferryman kent toch iedere auto en eigenaar. Fietsen huren of boodschappen doen? Betaal morgen maar, dat komt wel goed. En natuurlijk is geen eiland compleet zonder de enige (lekkere gespierde) brandweerman van het eiland die je meevraagt naar de enige pub ;)

3. Arthurs Seat in Edinburgh, om dat mierennest eens van de bovenkant te bekijken (niet met regenachtig weer doen, het werd me bijna fataal)

4. De bus nemen van Campbelltown naar Glasgow, we zaten achter de chauffeur lekker in het Nederlands te kletsen, toen we bij de sigarettenstop van de buschauffeur ineens door hem werden aangesproken: heerlijk om Nederlands te horen. De beste man had een paar jaar in de haven van Rotterdam gewerkt, en wist zowaar nog wat nederlandse scheldwoorden naar boven te toveren.

5. Mannen in Glasgow zijn klein, maar niet minder grootmondig. Ik liep de trap op in een pub om naar de wc te gaan, de mannen boven aan de bar begonnen al met opmerkingen, tot ze doorhadden dat ik nog 3 treden de trap op moest. En toen ik eenmaal boven stond, gaapten ze me allemaal aan vanuit hun nek en konden ze alleen: "whoa las, yer a big yin" uitbrengen. Cheers jongens! =)

6. Punk, alternatief en rock -> Glasgow! Zoveel clubs en pubs heb ik nog nooit meegemaakt, zulke goedkope drank ook niet. Elke avond treedt er wel een band op, de meeste avonden moesten we kiezen tussen 2 of meer dingen... Rockers, The Barfly, The Cathouse, King Tut's Wah Wah Hut, Nice 'n' Sleazys (de laatste kun je ook erg goedkoop erg lekker eten)

7. Fietsen op de eilanden Gigha, Arran en Islay was leuk! En nog leuker was het omdat werkelijk waar iedere automobilist zwaait naar passerende fietsers (en nee, niet omdat we aan de rechterkant van de weg reden ;). Zelfs de truckchauffeur van het lokale bouwbedrijf op Arran die we een stuk of 8 keer tegenkwamen, begon al enthousiaster te zwaaien als hij ons zag. Was het daadwerkelijke vriendelijkheid, of sarcasme omdat wij de heuvel opzwoegden en hij 10 tonnen diesel onder zijn reet had?

8. En dan in het algemeen: de taal! Ik vind het heerlijk hoe Schotten praten!
Wij praten redelijk met accent, maar waar we nou vandaan komen? In Amsterdam horen we vaak dat we ergens uit Glasgow moeten komen, in Glasgow verdenken ze ons van het feit dat we toch echt uit Aberdeen afkomstig zijn, en in Leith komen we plosteling weer uit Newcastle. Wie zal het zeggen? Schotse en noord-engelse slang is aan ons wel besteed!

9. B&B tip: het Lochindaal Hotel in Port Charlotte op Islay. Een klein plaatsje met alleen maar pitoreske witte huizen met zwarte daken, een duur posh hotel en een dorpshotelletje met de lokale pub, waar wij terecht kwamen. We kwamen voor het eerst binnen toen een oude man uit het dorp aan de bar bier zat te tanken in daverend tempo (om 11 uur 's ochtends).
De avond ervoor hadden we in een B&B overnacht op Kintyre, en daar gezellig Inspector Morse gekeken met een schots echtpaar dat de dag erna ook naar Islay zou gaan om een oude werknemer van hun boerderij te gaan bezoeken. Die zien we nooit meer terug, dachten we. De avond erna zaten we dus in de lokale pub in Port Charlotte, toen plotseling 2 pints voor onze neus werd gezet met de woorden: die zijn van die 3 mensen daar. Wat bleek: het echtpaar + werknemer (genaamd Islay George) zaten aan de andere kant van de pub! Islay George was de kwaadste niet, en na de
belofte dat wij pure Nederlandse folkmuziek naar hem zouden sturen (Frans Bauer), introduceerde hij ons aan het beste wat Islay te bieden had: 8
soorten whisky (waarvan we natuurlijk allen een glaasje moesten proberen).
De barman probeerde ons tussendoor op te frissen met Grolsch (tja, we bleven nederlanders). Toen om 12 uur de pub sloot, moesten we nog de 20 meter terug naar onze kamer, die achter de pub gelegen was. 20 zeer lange meters....
De ochtend erna kwam de barman, gehuld in Ajax-shirt en met dikke wallen onder zijn ogen, ons ontbijt brengen, met de woorden: "you dutch can drink"... We stapten enigszins katerig naar buiten om fietsen te huren, en toen we alweer wat frisser op de fiets zaten kwamen we Islay George tegen. Mornin' George! Dezelfde avond kregen we horen dat hij het angstaanjagend vond dat we zo vroeg op de fiets konden zitten zonder om te
vallen.. Die avond vroegen om de rekening van de beruchte avond, en wat bleek: gastvrijheid ten top, we moesten maar liefst 4 pond 4 betalen! (voor
het eten...)

10. De kippen in het Glencloy Farmhouse die met regen het liefst met z'n allen in het halletje stonden te schuilen:

We kregen van Neil, de eigenaar van het B&B, helaas een paar maanden geleden een mail met de mededeling dat de kippen voortaan in een hok opgesloten zitten, omdat ze door een open raam in de huiskamer van de buurvrouw waren gekomen en daar een ware ravage hadden aangericht...

11. Onze zoektocht naar wildlife (ach ja, die reisgidsen, beloven je otters, herten, zeehonden en al zo meer, maar Sas en vriendlief weten ze niet te spotten).
We hebben in al onze frustratie toen maar een foto gemaakt van een heuse dolfijn op het strand bij Port Ellen op Islay: