Auteur Topic: burn of speyside  (gelezen 3165 keer)

Offline McLeo

  • Schotland Moderader
  • Berichten: 1.550
  • visiting Scotland since 1978, FOL 93701
burn of speyside
« Gepost op: 20 jul 2009, 13:55 »
Afkomstig van "The Ultimate Whisky Company. NL"  of wel van Wees uit Amersfoort.

Eerst de smaak en de reuk dan het verhaal.
Eerlijk gezegd normaal niet echt bijzonder maar goed voor die 17,-- die ik er  voor heb betaald is dat ook voldoende.

Het verhaal hierachter is beter;
Burn of Speyside 6y 1996, 43%, Van Wees, 2002 – Speyside – 65/100
Een whisky met een verhaal, een verhaal van een schipbreuk (weerom). De scheepslading, zijnde 144 vaten whisky, was oorspronkelijk bedoeld voor de Amerikaanse markt, maar werd na de schipbreuk opgekocht door Van Wees en in Nederland gebotteld. Onderzoek wees uit dat de whisky geproduceerd was bij William Grant & Sons in Dufftown.
De Burn of Speyside bevat 99% Balvenie en 1% Glenfiddich. Misschien vreemd, maar Balvenie mocht door derden (bottelaars) niet als dusdanig (single malt) gebotteld worden. Met 1% Glenfiddich erbij is het geen single malt meer, maar een vatted malt, en dat kon wel. Nadat Van Wees de whisky gebotteld had en te koop aanbood, werd het vanuit Schotland vriendelijk doch met aandrang verzocht de namen ‘The Balvenie’ en ‘Glenfiddich’ van de etiketten te schrappen. Met enkele tienduizenden flessen hadden de plaatselijk beschutte werkplaatsen hun handen meer dan vol. De eerste verkochte flessen, waarbij de beide namen nog niet doorstreept waren, worden stilaan collectors items.
De whisky zelf is licht en fruitig en vooral erg vlot drinkbaar. Het is geen hoogvlieger, maar voor 16/17 euro is hij z’n geld meer dan waard. Niet echt duurder dan een mainstream blend, maar dan is dit toch wel een pak beter.

De rest staat hier.  http://www.whiskyworld.nl/product_info/burn_of_spey.htm

Leo
Wij reden rond in 4 VW campers nu een mooie dubbelcabine met soms een caravan erachter.