Auteur Topic: mijn eerste voorbereidingen voor schotland 2019  (gelezen 587 keer)

Offline Trijske

 • Schotland fan
 • Berichten: 6
mijn eerste voorbereidingen voor schotland 2019
« Gepost op: 22 jan 2018, 15:22 »
Hallo,

Ik ben hier nieuw op het forum, en denk al lang om eens een reis naar Schotland te maken. Dit wil ik samen doen met mijn vriend.
2 jaar terug wandelde ik de Burren met een kameraad in Ierland, en deed bijna gans de route, met nog een verkenning van een dag in de Connemara met de auto.

We zouden de WHW willen wandelen in 8 dagen begin mei 2019. We willen wel genieten en daarom minstens 8 stapdagen. Over de route heb ik al menig lectuur gevonden elders en op deze site.
B&B's heb ik genoeg per overnachting gevonden. Voor boeking is het nog te vroeg.
De kaart van schotland staat al op mijn Basecamp, en de trail van de WHW vond ik ook.

Heen en terug vermoedelijk IJmuiden tot Newcastle. Met de eigen auto hebben we ook meer vrijheid.

Vanuit Newcastle zou ik via Edinburgh en Glasgow naar Fort William kunnen rijden en daar de auto achterlaten en de trein nemen tot aan beginpunt van de wandeling Milngavie. Is hier een mogelijkheid om ergens gratis de auto te parkeren? of aan begin of eindpunt van de trail?

Verder hebben jullie mss tips om me op weg te helpen, om nog iets meer van het mooie schotland te zien.

Las al eens iets hier of het forum over Skye. Is dat doenbaar of mss te ver vanuit FW. Mss een autoroute zonder ferry, anders komt de reis mss weer ook te duur uit. Met eens ergens een wandeling erbij als hoogtepunt.
En zou ik dan de 2 steden van het begin mss beter laten vallen om meer van het landschap van Schotland te kunnen ontdekken.
Ik kan gemakkellijk 2 weken vakantie hiervoor inplannen. Als ik later nog eens kom zou ik die er ms kunnen bijnemen.

Weet iemand wanneer het hotel Kingshouse in 2019 terug open is. Blijkbaar is men daar aan 't verbouwen. en die info vind ik niet.
Six day trials, kan iemand hier meer info over geven. Komen ze ook in de buurt van WHW, dan kan ik daar rekening mee houden qua dataplanning.
Ik hoop hier wat tips en informatie te vinden.

Beatrijs

Offline Drumalban | Sjoerd

 • http://www.drumalban.nl
 • Schotland fan
 • Berichten: 15
 • Wandelgids wonende in de Schotse Highlands
Re: mijn eerste voorbereidingen voor schotland 2019
« Reactie #1 Gepost op: 23 jan 2018, 00:26 »
Hallo Beatrijs,
Wat gaaf dat je Schotland wilt ontdekken! En er de tijd voor nemen is een goed uitgangspunt. Ik zou zelf de steden laten vallen. Ze zijn het bezoek absoluut waard, maar je kan er makkelijk later terug komen voor een cultuur trip als je geen bezwaar hebt om te vliegen.

Ik weet geen specifieke parkeerplekken, maar over het algemeen is een parkeerplek voor je wagen vinden geen probleem.

Skye van Fort William is 2u15 - 2u45, afhankelijk waar op het eiland je wilt zijn. Er is een brug, dus ferry niet nodig. Boek van te voren je overnachtingen, want het is altijd druk (helaas).

Ik weet zo geen alternatief voor het Kingshouse Hotel.

Erg fijn dat jullie je eigen auto hebben. Lekker op pad!
Mocht je de bergen rond Torridon, Glen Shiel, Assynt of bijvoorbeelde Cairngorms willen verkennen dan kan ik jullie wellicht helpen. Dit zijn fantastiche berggebieden die makkelijk concurreren met de WHW en een alternatief voor het zo drukke Skye.

Alvast veel plezier met het plannen! De winter is op dit moment in volle gang (we hebben al 3 weken sneeuw liggen) en de bergen zijn prachtig!

Hartelijke groeten,
Sjoerd
Mochten jullie nog
Professionele begeleiding van bergtochten in de Schotse hooglanden - Drumalban.nl.

Offline Wittebeer

 • Schotland fan
 • Berichten: 268
 • Het gras bij de buren is altijd groener
Re: mijn eerste voorbereidingen voor schotland 2019
« Reactie #2 Gepost op: 23 jan 2018, 06:12 »
Als je alle tijd hebt (liefst meer dan 2 weken anders sluit ik me bij de vorige aan) moet je de steden gewoon eerst doen (goeie volgorde) maar voor te proeven hoef je er niet lang voor uit te trekken.

Edinburgh en Glasgow zijn heel verschillend en de meningen lopen uiteen. Edinburgh is veel toeristischer en ik zeg altijd je struikelt over de kilts op de Royal mile maar op de een of andere manier vind ik Glasgow Schotser. Grauwer en niet zo mondain dan Edinburgh.

Maar je voelt het pas als je er zelf bent, sla het op en vindt je eigen indrukken. Ik ga b.v. in maart terug naar Edinburgh want als een paar vrienden zo'n plan opvatten voor een stedentrip sta ik al klaar. Was met Glasgow eender geweest. En met de boot en eigen auto want de boot is al vakantie.

Schotland heeft veel plaatsen die mooi zijn en weer anders en iedereen vindt er wat van. Omgeving Fort William vind ik wel een topper en Skye zie ik aanstaande mei. Dan schrijf ik wel een verslagje. Zonder wandelingen daar weet ik niets van. De Cairngorms zijn ook mooi en weer anders.

Als je Ierland hebt "gedaan" (tenminste een stuk) en het is je bevallen dan zal Schotland je zeker bevallen. Schotland is een stuk ruiger en weertechnisch nog meer onvoorspelbaar maar naar beide plaatsten ga je niet voor het weer.

Maar ga maar gewoon en wacht niet te lang, ik heb er 35 jaar mee gewacht om Schotland te bezoeken en dat was 35 jaar te lang geweest (nou ja je ziet wel andere dingen op de wereld maar Schotland staat hoog in de ranking) en eigenlijk is het zo dichtbij.

Offline Trijske

 • Schotland fan
 • Berichten: 6
Re: mijn eerste voorbereidingen voor schotland 2019
« Reactie #3 Gepost op: 23 jan 2018, 09:01 »
Dag fervente forumleden Sjoerd en Witteveen,

Ook bedankt voor de tips.

Als torridon ook niet te ver weg ligt mag je daar wel info over geven. Ik zal een van de dagen die namen is opzoeken. En iik ga ook eens een landkaart kopen, want heb enkel de kaart op de pc. Ofwel plan ik iets meer tijd om naar daar te gaan, en bezoek ik ook het drukke Skype.
Is daar ook genoeg slaapgelegenheid als B&B?

Tot later.

Beatrijs

Offline Wolfcvd

 • Schotland fan
 • Berichten: 247
Re: mijn eerste voorbereidingen voor schotland 2019
« Reactie #4 Gepost op: 25 jan 2018, 15:52 »
Hi Trijske

In Fort William kun je helaas niet gratis parkeren. Er zijn 'long stay car parks', maar daar betaal je £2 per dag (weet niet of dat tarief verandert in 2019). Of je ergens gratis can parkeren in Milngavie weet ik helaas niet.

Ja, het is nu misschien een beetje te vroeg om B&B's te boeken voor 2019, maar wacht ook niet te lang want de WHW is erg populair en accommodatie zal snel vol geraken. Vooral langs de oostkant van Loch Lomond is er beperkt accommodatie, dus als die vol is, dan heb je een probleem.

Wanneer Kings House Hotel weer opengaat weet ik niet, maar volgens mij hebben ze nog steeds een bunkhouse waar je kan overnachten alhoewel die nu gesloten is (voor de winter?). Anders zijn er pods bij Glencoe Ski Resorts waar je kan overnachten.

Six Days Trials zijn altijd de eerste week van mei. Fort William is dan superdruk en accommodatie moeilijk te vinden. Ze doen elke dag een andere route die soms ook in de buurt van de WHW komt. Helaas zijn de routes niet elk jaar hetzelfde en het programma komt pas een week van te voren beschikbaar.

Ik sluit me aan bij Sjoerd en zou de Torridon omgeving of de Cairngorms aanraden. Skye is zo druk tegenwoordig, dat het niet leuk meer is. Persoonlijk vind ik Torridon en Cairngorms ook mooier dan Skye (maar er zijn veel Schotlandliefhebbers die het niet met mij eens zullen zijn  ;) ).

Ik woon in Fort William en werk in de tourist information daar, dus als je nog meer vragen hebt, dan stel je ze maar!

Groetjes,
Caroline

For guided walks up Ben Nevis, check: Best Nevis Mountain Guiding

Offline Trijske

 • Schotland fan
 • Berichten: 6
Re: mijn eerste voorbereidingen voor schotland 2019
« Reactie #5 Gepost op: 25 jan 2018, 19:08 »
Dag Caroline,

Torridon is dat een streek?
En Cairgorms, is dat ook zo n groot national park?

Heb nu een gids v an Schotland, de michelingids, de groene reisgids. Ik heb me bedacht en zou dan als we de auto ook meenemen, voor de WHW enkele dagen (2 of 3 )uittrekken en de omgeving verkennen. De WHW wandelen in 8 dagen met mss rustdag. En na de WHW event 2/3 dagen andere kant. Definitief nog niets beslist, want de B& B s voor en na daar hangt af waar ik een tour zal maken. Voor Kingshouse hotel, dan slagen we dat maar over en doen we een lange wandeldag waarbij we vroeg uit de veren moeten.
We wandelen al 8 dagen, dus voor en na kunnen we best wat rondrijden, met eens een wandeling, naar een kasteel, een dorpje, een vissershaventje. Of ik plan alles na de WHW.

Vond enkele kleine routes, oa Callender, Aberfoyle, Callender, met oa Lake of Menteith. Loch Katerine, Brig o Turk, loch Venachar
Er is een wandeling Falls van 6,5 km.

Andere route vanuit Aberfoyle naar Iversnaid, met oa Loch Arklet, loch Ard, Loch China, Stronachlachar.

Andere route van Callender naar Loch Earn, falls of Lent, Kilmahog, strathyre, Balquhidder met graf Rob Roy, Inverlochlarich, St Fillans.

Bezoek Oban, castle Stalker
Route van Oban: Kilchum Castle, Auchindrain, Crarae Garden, Lochgilphead, Crinan, Kilmory, Kilmartin, Carnasserie Castle, Arduaine Garden.

Andere route van Tarbert via de westkust, mullaghmore Kintyre, Machrihanish, en terug langs oostkust.

Als ik he5 mooiste eruit kan halen op 3 dagen lukt dit mss wel.

Na de WHW zou ik mss eerder andere kant willen doen, vertrekkend vanuit Fort Williams, als t niet te ver is, Cairgorms, met een kleine wandeling mms erbij, naar Inverness, naar Ullapool.desnoods met ergens onderweg een overnachting.

Skype zal ik dan best een andere keer doen, en de steden Glasgow en Edinburgh ook.

Groetjes

Beatrijs
Offline Wolfcvd

 • Schotland fan
 • Berichten: 247
Re: mijn eerste voorbereidingen voor schotland 2019
« Reactie #6 Gepost op: 26 jan 2018, 18:11 »
Hi Beatrijs

Torridon is een plaats, maar de omgeving eromheen wordt ook Torridon genoemd. Het ligt langs de kustroute die van Kyle of Lochalsh naar Ullapool gaat. Prachtige route.

De Cairngorms is inderdaad een nationaal park, met erg veel bergen, maar je kan er ook mooie low level wandelingen maken.
Aan Inverness zou ik niet al te veel tijd besteden, tenzij je zin hebt om een dag te gaan winkelen.

Er is zoveel prachtigs te zien in Schotland, je kan niet alles in één vakantie doen. Ik woon sinds 2011 in Fort William en ontdek nog steeds nieuwe gebieden en plekken in Schotland!

Groetjes,
Caroline

For guided walks up Ben Nevis, check: Best Nevis Mountain Guiding

Offline Wittebeer

 • Schotland fan
 • Berichten: 268
 • Het gras bij de buren is altijd groener
Re: mijn eerste voorbereidingen voor schotland 2019
« Reactie #7 Gepost op: 29 jan 2018, 14:42 »
Die route Kyle of Lochalsh naar Ullapool welke route is dat, die gaan Jan en ik in Mei ook doen. Via Applecross? Gaat dat op een dag?

Ik lees kustroute dus zoveel mogelijk west rijden?

Offline Wittebeer

 • Schotland fan
 • Berichten: 268
 • Het gras bij de buren is altijd groener
Re: mijn eerste voorbereidingen voor schotland 2019
« Reactie #8 Gepost op: 29 jan 2018, 15:12 »
............

Er is zoveel prachtigs te zien in Schotland, je kan niet alles in één vakantie doen. Ik woon sinds 2011 in Fort William en ontdek nog steeds nieuwe gebieden en plekken in Schotland!

Groetjes,
Caroline
Caroline is het niet zo dat je anders tegen het land aankijkt nu je er woont? Je hebt het nu onder handbereik, je gaat niet meer op vakantie, dat is anders. Tenminste zo voel en voelde ik het aan bij andere bestemmingen (Schotland is voor mij vakantie). Just curious.

Offline Wolfcvd

 • Schotland fan
 • Berichten: 247
Re: mijn eerste voorbereidingen voor schotland 2019
« Reactie #9 Gepost op: 30 jan 2018, 17:14 »
Hai Wittebeer

Natuurlijk, mijn dagelijks leven in Fort William voelt niet als vakantie, maar als ik op pad ga in Schotland voelt dat wel als vakantie. Als ik vrienden en familie verschillende plekken in Schotland laat zien: voelt nog steeds als vakantie. En ik geniet nog steeds op en top van het leven en de natuur hier!

Over de Kyle of Lochalsh naar Ullapool route: ja, dat zou je op 1 dag kunnen doen. De route gaat via Strathcarron, Lochcarron, Shieldaig, Torridon, Kinlochewe, Gairloch en Poolewe, en dan de A835 naar Ullapool. Of je Applecross meeneemt moet je zelf beslissen. Ik vond het niet superbijzonder, maar weet dat er heel veel mensen zijn die er wel weg van zijn. Ze hebben daar de Potting Shed cafe & restaurant (Applecross Walled Garden), dat vind ik wel een aanrader.

Groetjes,
Caroline
For guided walks up Ben Nevis, check: Best Nevis Mountain Guiding

Offline Drumalban | Sjoerd

 • http://www.drumalban.nl
 • Schotland fan
 • Berichten: 15
 • Wandelgids wonende in de Schotse Highlands
Re: mijn eerste voorbereidingen voor schotland 2019
« Reactie #10 Gepost op: 31 jan 2018, 00:11 »
Hoi Beatrijs,
zo te horen heb je al aardig wat ideeen op gedaan!
In Torridon heb je een aantal mooie bergen waar je op of bijlangs kunt wandelen. Zoek maar eens op Beinn Eighe National Nature Reserve, of kijk hier: http://www.nnr-scotland.org.uk/beinn-eighe/

De kustroute is fantastisch, als je van rijden/touren houdt. De eenbaansweggetjes zijn voor sommige mensen een beetje stressvol.
Mocht je je plotseling in Ullapool bevinden en nog tijd over hebben, dan is er ook genoeg avontuur verder noordelijk te vinden. Hier heb ik een poosje geleden nog een blog over gepost.

http://www.oppad.nl/?bestemming=wandelen-in-het-verre-noordwesten-van-schotland

Groetjes,
Sjoerd
Professionele begeleiding van bergtochten in de Schotse hooglanden - Drumalban.nl.

Offline Trijske

 • Schotland fan
 • Berichten: 6
Re: mijn eerste voorbereidingen voor schotland 2019
« Reactie #11 Gepost op: 08 feb 2018, 20:12 »
dag caroline

even met andere dingen bezig geweest,

vanuit fort William naar Torridon en  langs de kustroute die van Kyle of Lochalsh naar Ullapool gaat. Kan ik dit op 1 dag doen, rekening houdend dat we her den der toch ook stoppen, in een dorpje, voor een uitzicht?
Of doen we daar best 2 dagen over

Beatrijs

Offline Wolfcvd

 • Schotland fan
 • Berichten: 247
Re: mijn eerste voorbereidingen voor schotland 2019
« Reactie #12 Gepost op: 10 feb 2018, 13:16 »
Hai Beatrijs

Ja, je kan het in 1 dag doen, maar ik denk dat 2 dagen beter is. Mooie omgeving, veel plekken om te stoppen, dus relaxter om het in 2 dagen te doen.

Groetjes,
Caroline
For guided walks up Ben Nevis, check: Best Nevis Mountain Guiding

Offline Trijske

 • Schotland fan
 • Berichten: 6
Re: mijn eerste voorbereidingen voor schotland 2019
« Reactie #13 Gepost op: 11 feb 2018, 11:07 »
Allen bedankt voor jullie reacties.
Als heel de planning klaar is zet ik het hierop.
Veel wandelgroetjes
Beatrijs